Velgen polijsten

Onderwerpen die gelden voor alle klassiekers zoals lak onderhoud, leeronderhoud...
Gebruikersavatar
KeesH
Reactions: 0
Berichten: 396
Lid geworden op: 26 nov 2017, 17:04
Locatie: Roosendaal

Velgen polijsten

Bericht door KeesH »

De velgen van een klassieker kun je eigenhandig polijsten. Het kost weliswaar veel tijd en het is monnikenwerk, maar het is goed mogelijk om ze zelf te polijsten. Zelf ben ik als volgt te werk gegaan:

1) Verwijder de (poeder) laklaag met verfafbijtmiddel en daarna met schuurtolletjes(korrel 60/80) of lamellen schuurrol op een boormachine of slijptol. Draag goede bescherming van ogen en mond/neus (een "gasmasker" is echt nodig!). Op moeilijk bereikbare plaatsen kun je ook gebruik maken van een Dremel of een staalborsteltolletje. Dit laatste levert echter minder glad werk op waardoor extra nabewerking (lees schuren) nodig is! Zorg ervoor dat de te polijsten delen volledig kaal zijn!

[ external image ]

2) Als er nog grote oneffenheden aanwezig zijn, zoals putjes en grote krassen, schuur deze dan volledig weg met schuurtolletjes of schuurpapier (korrel < 150) . M.n. putjes blijft je altijd zien!

3) Nu begint het monnikenwerk, handmatig schuren. Doe je dit niet goed, dan blijf je het altijd zien. Gebruik waterproof schuurpapier met achtereenvolgens de korrels: 240, 400, 600, 800, 1000 en 1200. Als je korrel 2000 kunt krijgen, gebruik dit dan ook. Je zult zien dat de velg dan al iets begint te glimmen.

[ external image ]

4) Het polijsten. Vaak wordt geadviseerd om eerst met grove polijstpasta en daarna met fijne pasta te polijsten. Ik heb echter geen verschil gezien t.o.v. direct polijsten met fijne pasta. Polijstpasta is te koop bij de bouwmarkt of doe-het-zelf zaak. Gebruik voor het polijsten lappenschijven op de boormachine en viltschijfjes op de Dremel. Viltschijven op de boormachine voldoen niet zo goed. Als je toch met grove en fijne pasta werkt, gebruik dan ook verschillende lappenschijven. De schijven worden erg vuil en donker. Dit hindert in principe niet. Eventueel reinigen gaat prima door ze (evt. linksdraaiend) langs een ijzerzaag te laten draaien. Plak de boorkop af!! Als deze de velg raakt, kun je opnieuw beginnen met schuren en polijsten!

5) Het onderhoud. Mij is aangeraden om "Belgom" te gebruiken. Dit koop je bij de betere automaterialen handel. Inmiddels heb ik de velgen er enkele keren mee gepoetst en het geeft inderdaad een mooie glans. Ik heb de velgen na polijsten dus niet behandeld met een afwerklaag zoals blanke lak. Bij een beschadiging corrodeert de velg namelijk onder de afwerklaag, en daar kom je dus niet bij tenzij je een geheel nieuwe laag aanbrengt!

Afbeelding
0

Gebruikersavatar
KeesH
Reactions: 0
Berichten: 396
Lid geworden op: 26 nov 2017, 17:04
Locatie: Roosendaal

Re: Velgen polijsten

Bericht door KeesH »

Na de gepolijste velgen op mijn X300 ook de velgen van mijn XJS convertible gepolijst.
Afbeelding
20180408_145317a.jpg
0
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Terug naar “Klassiekers, weetjes en feitjes”