Pagina 1 van 1

Het aantal oldtimers in Nederland neemt snel toe.

Geplaatst: 20 mar 2018, 18:42
door KeesH
Het CBS heeft op basis van gegevens van het RDW onderzocht hoeveel auto’s er in Nederland rondrijden met de oldtimerstatus. Dat betekent dus dat ze veertig jaar of ouder moeten zijn, in dit onderzoek. Om te beginnen kwam daaruit naar voren dat het aantal oldtimers is toegenomen, met liefst 24% sinds 2014. Of dat komt doordat we geen rente meer op onze spaarrekening krijgen of dat er gewoon meer liefhebbers zijn, dat is niet bekend. Op 1 januari 2014 stonden er ongeveer 115.000 oldtimers geregistreerd, inmiddels zijn dat er 141.000. Niet al deze auto’s zijn overigens op straat te vinden, ongeveer een kwart van de auto’s is geschorst.
klassiekers-2018.jpg
Maar welke merken auto’s zien we nu eigenlijk het meest als klassieker? Ook dat zocht het CBS voor ons uit.
klassiekers-per-merk-2018.jpg
Volkswagen, Mercedes en Citroën zijn dus de merken met de meeste klassiekers op de weg, met Volvo en Ford op de hielen. Meest opvallend zijn misschien wel MG, Triumph en Chevrolet in deze lijst. Vraag me niet waarom, maar ik had verwacht Peugeot of Renault te zien in deze lijst. Niet Audi natuurlijk, dat heeft te weinig gedaan destijds. En BMW? Ze waren wel actief, met name na de oorlog. Maar ze draaiden blijkbaar te weinig of te beroerd gebouwd liefhebbersspul in elkaar om nu in de top tien te eindigen. Of het stond allemaal in de garage van die ene man uit Colorado.

Overigens is de gemiddelde klassieker ongeveer 50 jaar oud en zijn er 265 auto’s die meer dan honderd jaar oud zijn!

De oudste daarvan is een Benz Velo uit 1894 van de Duitse autobouwer Karl Benz. Dit was de eerste auto die in serie werd gefabriceerd. Tussen 1894 en 1902 rolden er zo’n 1200 stuks van de band. De auto had een motor met een vermogen van 1,5 paardenkracht, later 3 pk. De topsnelheid lag op 20 kilometer per uur.

Het CBS heeft ook gekeken waar klassieke auto’s in trek zijn. De liefhebbers blijken vooral buiten de stedelijke gemeenten te zitten. Gemiddeld rijden in plattelandsgemeenten per duizend inwoners zeventien auto’s van veertig jaar of ouder rond. In zeer sterk stedelijke gemeenten zijn dat er slechts zes.
Inwoners van Terschelling en Laren voeren de ranglijst aan met gemiddeld 31 en 28 oldtimers per 1000 inwoners. Almere en Urk komen niet verder dan drie en staan daarmee onderaan. Het CBS geeft hiervoor geen verklaring.

Re: Het aantal oldtimers in Nederland neemt snel toe.

Geplaatst: 30 mar 2018, 18:46
door Pizzaman
Simpelweg, alles tot 1986 gaat nog 40 jaar oud worden en daar komt dus voorlopig nog best wat bij.
Er zullen er heel wat zijn die, net als ik, de schuur/tuin vol hebben staan met toekomstige klassiekers.
Toen ze de regeling van 25 jaar naar 40 verschoven was het hele spul plotseling niks meer waard.
Dus... heb je de ruimte... dan sla je het op... en zo 'komen er steeds meer bij'.

(O ik ken d'r nog zo een die heeft een schuur vol, o.a. Jaguars, jullie weten vast wel wie).

Kortom een stukkie fake-news, denk ik.

Re: Het aantal oldtimers in Nederland neemt snel toe.

Geplaatst: 30 mar 2018, 21:00
door Rob XJ/XKR
Pizzaman schreef: 30 mar 2018, 18:46 (O ik ken d'r nog zo een die heeft een schuur vol, o.a. Jaguars, jullie weten vast wel wie).
Joop I assume? ;-)

Re: Het aantal oldtimers in Nederland neemt snel toe.

Geplaatst: 30 mar 2018, 21:25
door Harro
Rob XJ/XKR schreef: 30 mar 2018, 21:00
Pizzaman schreef: 30 mar 2018, 18:46 (O ik ken d'r nog zo een die heeft een schuur vol, o.a. Jaguars, jullie weten vast wel wie).
Joop I assume? ;-)
Nee, de kapitein, bedoelt hij. ;-)

Re: Het aantal oldtimers in Nederland neemt snel toe.

Geplaatst: 30 mar 2018, 21:51
door Rob XJ/XKR
Kapitein Joop?

Re: Het aantal oldtimers in Nederland neemt snel toe.

Geplaatst: 30 mar 2018, 22:05
door Han
Die van duizend bommen en granaten.

Re: Het aantal oldtimers in Nederland neemt snel toe.

Geplaatst: 31 mar 2018, 21:35
door haddock
Goeietip!

Vanaf nu ga ik me toeleggen op de jaren '78 t/m '83.
Over 'n jaar of 5 verkopen we de keet en blijven er slechts 'n Jag of 2 over.......

Merlijntje

Re: Het aantal oldtimers in Nederland neemt snel toe.

Geplaatst: 01 apr 2018, 08:54
door wimb
Waarom Laren de lijst aanvoert kan ik wel verklaren: veel oud geld, veel ruimte en veel verveling. Dus dat volk hangt een beetje op de tennisbanen rond. En als het goed weer is op de terrassen om te scoren of rondtoeren in ouwe auto's. Alleen maar om gezien te worden.
Het is 's zomers hier in het Gooi hartstikke mooi met al die oldtimer toerritten. 8-)

Re: Het aantal oldtimers in Nederland neemt snel toe.

Geplaatst: 09 apr 2018, 10:37
door KeesH
Ook bij onze zuiderburen meer klassiekers.
Welgeteld 126.241 voertuigen met een O-plaat rijden er rond in ons land. Die O staat voor oldtimer. Dat zijn er liefst 150% meer dan vijf jaar eerder. Bij oldtimers is het net als bij ‘moderne’ auto’s: de eigenaars dromen van een Porsche, maar rijden het vaakst in een Volkswagen.
De lente is eindelijk daar. Dat valt af te leiden uit drie dingen. De Japanse kerselaar staat in bloei. De wielertoeristen komen ’s weekends uit alle holen en gaten gekropen. En als zij nog plaats laten op de weg, wordt die ingenomen door mooi opgeblonken oldtimers. Er rijden er meer dan ooit tevoren rond, zo blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Bellot (MR) op een parlementaire vraag van kamerlid Veli Yüksel (CD&V): eind vorig jaar waren dat er welgeteld 126.241. Met een O-plaat althans. Het totaal aantal ingeschreven voertuigen ouder dan 25 jaar ligt nog stukken hoger - 259.531, zo blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit. Maar daar zitten bijvoorbeeld ook tractoren bij.

Naar het werk
In 2012 reden er nog maar 50.530 stuks rond met zo’n O-plaat, en die forse toename is geen verrassing. Sinds de ‘liberalisering’ van 2013 mogen oldtimers namelijk altijd en overal rijden. Alleen woon-werk- en professioneel verkeer zijn verboden. Voordien mochten voertuigen met een O-plaat alleen tussen zonsopgang en zonsondergang rondtuffen. Maximaal 25 kilometer dan nog, en binnen het kader van een toegelaten manifestatie.

Vermits met zo’n O-plaat rijden een aantal voordelen heeft - voordelige inschrijvingstaks, lage verkeersbelasting en geen jaarlijkse keuring - misbruiken sommigen dat oldtimer-statuut nu. Uit een eind vorig jaar afgenomen enquête (10.000 respondenten) van de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (BFOV), blijkt dat 2% van de oldtimer-bezitters elke dag met de oldtimer naar het werk rijdt. Bij de BFOV schat men dat 5% van de O-platen (6.000) misbruik maakt van het gunstige regime.

En de rest? Dat zijn echte liefhebbers. Liefhebbers die doorgaans meer dan één oldtimer in de garage hebben staan, zo leert dezelfde bevraging. Ruim de helft (57%) is in dat geval. Bijna één op de vier heeft twee auto’s.

92% van de oldtimer-eigenaars gebruikt zijn voertuig(en) voor uitstapjes, 7% rijdt er dagelijks mee. Gemiddeld legt een oldtimer jaarlijks 1.483 kilometer af. Rijk zijn hun bestuurders overigens niet allemaal: twee derde verdient minder dan 2.500 euro per maand. Hun hobby kost wel wat: 5.837 euro per jaar.

Bang van de wet
Grote bezorgdheid van oldtimer-bezitters is de veranderende wetgeving. Om te beginnen de lage-emissiezones. In het Brusselse gewest is er voorlopig nog een uitzondering voor alle oldtimers ouder dan 25. Antwerpen bant oldtimers met een leeftijd tussen 25 en 40 jaar. Maximaal acht keer per jaar kan daar van afgeweken worden, voor 35 euro per dag. Wie een model ouder dan 40 bezit, kan dan weer voor 180 euro per jaar vrij in de lage-emissiezone rijden. O-plaat of niet, maakt niet uit.

Wat die O-platen betreft: Europa wil dat ze pas uitgereikt worden voor auto’s ouder dan 30 jaar. Die Europese richtlijn 2014/45/EG moet tegen ten laatste 20 mei 2018 kracht van wet hebben in alle lidstaten van de Europese Unie. In ons land zijn we nog lang zo ver niet. Kamerlid Veli Yüksel: “Voor de inschrijving van de O-nummerplaten is de federale overheid bevoegd. Maar door een gebrek aan een overeenstemming onder de drie gewesten (in ons land zijn de gewesten bevoegd voor de technische keuring van voertuigen en de autofiscaliteit, red.) blijft de leeftijdsgrens om een voertuig als oldtimer in te schrijven voorlopig op 25 jaar.”

Wallonië heeft in 2016 de jaarlijkse verkeersbelasting voor auto’s van 25 tot 30 jaar oud opgetrokken naar het bedrag van een gewone personenwagen. De echte toename aan oldtimers zit vooral bij die modellen. (EV/DDW/WDH)

Meeste eigenaars hebben een...
Volkswagen 10%

Porsche 9%

Mercedes 7%

Citroën 7%

MG 6%

BMW 5%

Triumph 4%

Maar ze willen liefst een...
Porsche 20%

BMW14%

Mercedes 14%

VW 14%

Alfa Romeo12%

Jaguar11%

MG11%