Pagina 1 van 1

Tips voor het bijspuiten met spuitbus.

Geplaatst: 22 mei 2018, 09:01
door KeesH
Reparaties van een kleine schade of laswerk kunt u zelf (bij)spuiten. Daarom volgen er hier wat tips voor het bijspuiten. Met een spuitbus. Die zijn in de standaardkleur van uw auto, motorfiets, scooter of bromfiets te koop of kunnen ‘bij’gemaakt worden. Dergelijke spuitlak moet op temperatuur zijn ter verkrijging van een optimaal resultaat.

OP TEMPERATUUR
Spuitbus daarom een half uurtje in een bak met warm (niet heter dan 40-50 graden) water zetten. Niet onderdompelen, want alle water moet verdwenen zijn alvorens u aan de gang gaat. ‘Druppels’ in de lak heeft geen goed eindresultaat. Voordat u gaat spuiten, de lak goed mengen. De ‘knikker’ in de spuitbus moet goed hoorbaar zijn. Het liefst nog een paar minuten langer schudden. Dat spuiten doet u kruislings met een vloeiende beweging. Verschillende dunne laagjes aanbrengen. Daarmee begint u al vóórdat het te spuiten deel bereikt is en houdt u op als het te spuiten deel helemaal geraakt is. Zorg voor ‘overlap’ op de bestaande laklaag ter verkrijging van een vloeiende overgang. Zeker 24 uur laten drogen alvorens u met cleaner eventuele nevel gaat weghalen. Durft u het allemaal niet aan? Ga dan gewoon naar de spuiter. Die kan uw plamuurwerk waarschijnlijk ook nog strakker maken…

Zelf werken met een spuitbus kan best een keurig resultaat opleveren. Maar soms ontaardt het in spuitbussenleed.
Een leuke klus, een rustige voorbereiding. Een tevreden mens. Met nog 1 blik over het vers in de spuitbuslak gezette deel deed de amateur spuiter het garagelicht uit en de schuurdeur dicht.

De volgende ochtend zag hij dit:

De originele laklaag was ooit al overgespoten. Toen was er blijkbaar al iets gebeurd, want in die lak zaten her en der wat ijsschotsstrukturen. Best mooi eigenlijk. Maar het was niet de bedoeling.

Bij het stof afnemen na het schuren had onze spuiter bio alcohol gebruikt. Het was hem opgevallen dat de onderlaag sterk kleur afgaf en dat de toplaag van de oude lak zacht leek te worden, leek te ‘smelten’.

Maar na het opzetten van de primer en de laklaag was alles plaatmooi.

Maar blijkbaar was de onderliggende laklaag een goedkope kunstharslaklaag. En dat soort lak dampt zo ongeveer blijvend zijn weekmaker uit. Die weekmaker werkt dan weer in op de opdragende lak.
Het resultaat is een laklaag met barsten als in een ijsvloer…

Raadpleeg voor uw spuitwerk eerst uw lokale lakspecialist. Probeer even wat er gebeurt op een plek die wat minder in zicht zit als een tank. Of kijk of er nog een poetsspecial is te bestellen. Daar in staat ook veel over lakken.