Een klassieker kopen doe je doorgaans omdat gek bent op een bepaald type auto. Vaak is er bij het kopen van een klassieker dan ook weinig sprake van praktische overwegingen. Die auto is mooi, je bent er gek van en je wilt gewoon zelf een exemplaar bezitten. Maar probeer wel je gezonde verstand te blijven gebruiken.
Zodra je serieus gaat overwegen om een klassieker te kopen doe je er verstandig aan nu alvast wat gezond wantrouwen bij jezelf te kweken. Het kopen van een klassieker is bij uitstek de manier om in het bezit te komen van de welbekende kat in zak, de bodemloze put ofwel de grootste miskoop die je van je leven gedaan hebt. Ga bij het kopen van een klassieker dan ook niet over één nacht ijs.
De beste manier om je voor te bereiden op het kopen van een klassieker is spreken met andere liefhebbers. Liefhebbers van velen merken en typen klassieke auto's vind je doorgaans op oldtimer beurzen en bij de merkenclubs van deze auto's.
Bekende voorbeelden van beurzen waar veel liefhebbers van klassieke auto's bij elkaar komen zijn de klassiekerbeurzen die georganiseerd worden in het Autotron te Rosmalen en de Vehikel oldtimerbeurs in de IJsselhallen in Zwolle.
Ook worden door het hele land met regelmaat evenementen georganiseerd door clubs van een bepaald merk auto of van auto's uit een bepaald land. Dit fenomeen doet zich met name voor bij liefhebbers van Engelse -en Italiaanse klassieke auto's.
Een zoektocht op internet met behulp van Google waarbij je zoekt op de klassieke auto van je voorkeur met de toevoeging: club, zal je ongetwijfeld gegevens verschaffen over clubs van je favoriete auto. Verstandig is eens een clubdag te bezoeken en te praten met andere liefhebbers.
Het beste bereid je jezelf op het kopen van een klassieker voor, door je met name goed te laten informeren over de gebreken die bekend zijn bij dat type auto.
Tevens is het verstandig jezelf te laten informeren over de verkrijgbaarheid van onderdelen. Waar je specialisten kunt vinden die je kunnen helpen met het verhelpen van gebreken. En welke lieden of bedrijven je het best kunt mijden.
Al deze informatie is ongetwijfeld te verkrijgen via de club van je favoriete oldtimer. Het is daarom niet onverstandig al lid te worden van een club voordat je een klassieker koopt.
Een miskoop is snel gedaan. En kan er voor zorgen dat de liefde voor de auto al snel bekoelt. Zeker wanneer onvoorziene problemen zich op blijven stapelen en er geen einde aan lijkt te komen.
Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om te kunnen bedenken dat een auto van tenminste 25 jaar oud zelden vrij is van gebreken. Tenzij de auto zeer recent volledig en vakkundig is gerestaureerd. Dan is het fijn te weten wat je ongeveer te wachten kan staan als je een bepaalde klassieker koopt.
Voor menigeen is het een droom om zelf een klassieke auto te restaureren. Een prachtig streven dat enorm veel voldoening geeft zodra je de auto na maanden of misschien zelfs wel jaren van bloed, zweet en tranen voor het eerst de openbare weg op stuurt.
Echter, veruit de meesten onderschatten de hoeveelheid werk en de moeite die gedaan moet worden om een auto te restaureren. Wanneer je een restauratie object gaat bekijken, denk je een redelijke inschatting te kunnen maken van de staat van de auto, de hoeveel benodigde tijd en de nodige financiën.
De praktijk wijst echter vaak uit dat je nog niet eens de helft hebt gezien van hetgeen er daadwerkelijk aan de auto mankeert.
De echte tegenvallers komen doorgaans pas wanneer de auto gedemonteerd wordt. De schijnbaar onophoudelijke stroom tegenvallers tijdens het demonteren van de auto, zijn er geregeld de oorzaak van dat een restauratieproject in de hoek van een werkplaats verdwijnt en daar ook blijft.
Een klassieker kopen om er vooral plezier van te hebben wordt bereikt middels het kopen van een gerestaureerd exemplaar. Met het kopen van een gerestaureerde klassieke auto kun je niet alleen direct plezier hebben van de auto, maar ben je uiteindelijk ook nog eens goedkoper uit dan wanneer je zelf een klassieker gaat restaureren.
Zoveel mensen, zoveel wensen. Dus welke klassieker kopen het beste zou zijn, is dan ook lastig te zeggen. Maar wellicht zou je het kopen van een klassieker juist helemaal niet met je verstand moeten willen doen.
Want de liefde voor een auto laat zich vaak, net als de liefde voor een vrouw, slecht beschrijven. Jij kwam haar tegen en zij was het gewoon. En precies dat overkomt menig man ook met een klassieker.
De redenen waarom men een klassieker koopt, kunnen heel divers zijn. Het kan heel eenvoudig zo zijn dat een bepaalde auto gewoon heel erg mooi gevonden wordt. En puur om deze reden gekocht wordt.
Het kan echter ook zijn dat er een bepaald jeugdsentiment aan het kopen van een klassieker ten grondslag ligt. Opa had bijvoorbeeld vroeger zo'n auto. En op zondag ging je met opa en oma een stukje rijden met die auto.
Of toen je jong was zou je die auto, die nu inmiddels een klassieker is, graag gehad willen hebben. Maar toen kon je 'm niet betalen. En nu wel. Dus neem je nu de kans waar om zo'n auto te bezitten.
Ook kan het zo zijn dat een bepaalde auto uit een bepaalde film of televisieserie in je jeugd een onvergetelijke indruk op je maakte. Op een dag kom je precies die auto ergens tegen en blijkt dat je nu de kans hebt om er zelf één te bezitten. Een kans die je uiteraard met beide handen aangrijpt.
Tevens is er een groep mensen die klassiekers kopen als investering. Sparen levert tenslotte weinig op. En ook de huizenprijzen zijn dramatisch gezakt. Maar bijzondere klassiekers staan vandaag de dag nog steeds te boek als een prima investering. Omdat sommige klassiekers nog steeds ieder jaar serieus meer waard worden. Met name auto's waarvan er maar heel weinig gemaakt zijn.
En dan is er ook nog een groep mensen die een klassieker rijdt, omdat ze niet warm lopen voor moderne auto's en gewoon graag in iets rondrijden waar niet iedereen in rondrijdt.
Onder welke groep klassiekerliefhebbers jij jezelf ook schaart, iedere klassiekerliefhebber heeft iets gemeen. De liefde voor een auto op leeftijd. En die leeftijd van de auto maakt niet iedereen en niet iedere omstandigheid even geschikt voor een klassieke auto.
Het maakt zelfs niet iedereen geschikt voor het bezit van een bepaalde klassieker. Engelse klassiekers zijn er bijvoorbeeld berucht om dat er om de haverklap wat aan mankeert. Echter, de echte liefhebber van een Engelse klassieker vindt nu juist dat onderdeel van de charme van een Engelse auto.
Het zou echter heel goed kunnen zijn dat jij daar juist helemaal niet tegen kan. Dat maakt jou als persoon dan ook ongeschikt voor het bezitten van een Engelse klassieker. Gewoonweg omdat je er dan niet het plezier van hebt dat je zou moeten hebben van een klassieker.
Daar je een klassieker puur voor je plezier zou moeten hebben, moet je dat absoluut niet door wat dan ook in de weg laten staan.
Welke klassieker je zou moeten kopen hangt ook deels af van de ruimte die je ervoor hebt. Waarbij het uiteraard een verschil maakt of je een gerestaureerd exemplaar gaan kopen of een exemplaar wat je nog moet restaureren.
Het is sowieso verstandig een klassieker te kopen waar je zelf onderdak voor hebt. Met een klassieker rijd je doorgaans niet iedere dag. En op de dagen dat je er niet mee rijdt, is het wel een must dat je 'm droog kan stallen. Omdat anders de staat van je klassieker wel eens achteruit zou kunnen hollen.
Geen enkele auto wordt beter van lange periodes stilstaan. Een klassieker zeker niet en al helemaal niet als hij buiten moet staan.
Wanneer je een klassieker zelf wilt gaan restaureren dan heb je daar gemiddeld genomen 2,5 keer de ruimte voor nodig die de auto normaal gesproken in beslag zou nemen. Want naast de auto, moeten de gedemonteerde onderdelen er kunnen staan. En daarnaast moet er nog ruimte overblijven voor een werkbank en de gereedschappen die je nodig hebt.
Dit betekent bijvoorbeeld dat wanneer je een huis hebt met daarbij een garage geschikt om een middenklasser in te stallen, het geen goed idee zou zijn om in die garage een klassieke Land Rover te gaan restaureren.
Voorts kost een klassieker altijd veel meer geld dan je in gedachten had. En dan praten we in veel gevallen al snel over duizenden Euro's.
Want menig klassieker wordt zonder veel voorbereiding gekocht. En dan mag echt van geluk gesproken worden wanneer je ondanks de slechte voorbereiding een goed exemplaar in handen krijgt.
Vaak komen na de aankoop al snel onvoorziene problemen aan het licht, die vervolgens uiteraard gerepareerd moeten worden voordat er van de auto genoten kan gaan worden.
Je ziet, op de vraag 'Welke klassieker je zou moeten kopen' is geen eenduidig antwoord te geven. Want naast je eigen voorkeuren voor een klassieker, hangt ook veel af van de omstandigheden waarin je het kopen van een klassieker overweegt.
Daarnaast zijn ook jouw eigen sleutelvaardigheden een belangrijke factor. Want als je een klassieker wilt rijden, dan kan het heel erg prettig zijn als je in staat bent in ieder geval de eenvoudiger reparaties zelf te verrichten.
Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Welke klassieker kopen
Onderwerpen die gelden voor alle klassiekers zoals lak onderhoud, leeronderhoud...
Terug naar “Klassiekers, weetjes en feitjes”
Ga naar
- Algemeen
- ↳ Klassiekers, weetjes en feitjes
- ↳ Meetings en agenda items
- ↳ Nieuws en Videos
- ↳ Garage en onderdelen bedrijven
- Merken A
- ↳ AC
- ↳ Alfa Romeo
- ↳ Aston Martin
- ↳ Audi
- ↳ Austin
- ↳ Austin-Healey
- Merken B
- ↳ Bentley
- ↳ BMW
- ↳ Bristol
- ↳ Bugatti
- ↳ Buick
- Merken C
- ↳ Cadillac
- ↳ Caterham
- ↳ Chevrolet
- ↳ Chrysler
- ↳ Citroen
- Merken D
- ↳ Daf
- ↳ Daimler (Jaguar)
- ↳ Datsun
- ↳ Donkervoort
- Merken E
- ↳ Enfield
- ↳ Excalibur
- Merken F
- ↳ Ferrari
- ↳ Fiat
- ↳ Ford
- Merken G
- ↳ Ginetta
- Merken H
- ↳ Healey
- ↳ Holden
- ↳ Honda
- Merken I
- ↳ Innocenti
- Merken J
- ↳ Jaguar
- ↳ Jensen
- Merken K
- ↳ Kieft
- Merken L
- ↳ Lada
- ↳ Lagonda
- ↳ Lamborghini
- ↳ Lancia
- ↳ Leyland
- ↳ Lincoln
- ↳ Lotus
- Merken M
- ↳ Maserati
- ↳ Matra-Simca
- ↳ Mazda
- ↳ Mercedes-Benz
- ↳ Mercury
- ↳ MG
- ↳ Mini
- ↳ Morgan
- ↳ Morris
- Merken N
- ↳ Nash
- ↳ Noble
- Merken O
- ↳ Oldsmobile
- ↳ Opel
- Merken P
- ↳ Packard
- ↳ Panhard
- ↳ Panther
- ↳ Peugeot
- ↳ Plymouth
- ↳ Pontiac
- ↳ Porsche
- Merken R
- ↳ Reliant
- ↳ Renault
- ↳ Riley
- ↳ Rolls-Royce
- ↳ Rover
- Merken S
- ↳ Saab
- ↳ Simca
- ↳ Skoda
- ↳ Studebaker
- ↳ Subaru
- ↳ Sunbeam
- ↳ Suzuki
- Merken T
- ↳ Talbot
- ↳ Toyota
- ↳ Trabant
- ↳ Triumph
- ↳ TVR
- Merken U
- ↳ Unipower
- Merken V
- ↳ Vanden Plas
- ↳ Vauxhall
- ↳ Volkswagen
- ↳ Volvo
- Merken W
- ↳ Willys
- ↳ Wolseley
- Merken Z
- ↳ Zagato
- Klassieke Motoren
- ↳ Klassieke Motoren