Reinigen kan je het beste doen met neutrale zeep, lauw water en een borstel met zachte haren. Zorg dat je niet een te harde borstel gebruikt omdat je hiermee het dak kunt beschadigen. Het is dan beter om de behandeling een paar keer te herhalen dan heel hard te gaan staan schrobben. Zoals met zoveel zaken geldt ook hier: doe het met beleid. Na het reinigen het dak altijd met voldoende water afspoelen zodat er geen zeepresten op blijven zitten die vlekken en kringen kunnen veroorzaken. Wanneer je het helemaal perfect wilt doen dan spoel je na met gedistilleerd water.
Wanneer de kap nog niet goed schoon is na bovenstaande wasbeurt, kun je een mild schuimend reinigingsmiddel gebruiken. Zorg dat je middelen gebruikt die geschikt zijn voor het reinigen van een cabriokap en ga niet aan de gang met onbekende of vluchtige reinigingsmiddelen of bleekmiddelen. Borstel het middel met kleine oppervlakken in totdat het gaat schuimen. Ook voor deze schoonmaakbeurt geldt dat naspoelen met schoon water belangrijk is om alle resten te verwijderen. Zorg ervoor dat je al het vuil verwijdert met een doek of spons voordat het zich kan nestelen in het materiaal van de kap. Herhaal de stappen tot de bovenkant schoon is en eindig altijd met goed naspoelen.
Vogelpoep, een ramp voor je lak, ook al is deze goed beschermd. Hetzelfde geldt voor je kap. Vogelpoep kan allerlei componenten bevatten waaronder zuren van bessen die de vogel gegeten heeft. Zaak is altijd om vogelpoep zo snel mogelijk te verwijderen. Vogelpoep verwijder je het beste met een vochtige doek. Wanneer het al hard is geworden dan leg je een vochtige doek een tijdje op de poep zodat het zacht wordt. De doeken erna direct weggooien en goed je handen wassen want vogelpoep kan ziektes herbergen.
Vogelpoep verwijderen van een softtop doe je het beste met lauwwarm water. Gewoon rustig en goed spoelen en zeker niet gaan wrijven want dan wrijf je de uitwerpselen in de kap.
Schimmel kan hardnekkig zijn om te verwijderen. Voor algen geldt hetzelfde, ook algen zullen uiteindelijk zorgen voor beschadigingen aan je cabriodak, vooral op de vouwplaatsen. Algen en schimmels worden hard bij droogte, wat zorgt voor beschadigingen en uiteindelijk lekkage. Het is nu eenmaal levend en als je niet alles verwijderd, is de kans groot dat het terugkomt. Allereerst de buitenkant: hier zit meestal groene of gele schimmel die zorgt voor een soort aanslag en vlekken. Ook hier niet met vluchtige en onbekende middelen aan de gang moet gaan. Beter om het niet zo ver te laten komen.

Wat je kunt proberen als de speciale middelen niet helpen is een oplossing van Dettol of Biotex of groene zeep, maar dit zijn meer laatste redmiddelen en dit moet je altijd op een klein oppervlak uitproberen zodat je goed kunt zien of je geen vlekken krijgt. Bij Biotex mag het water niet te heet zijn omdat de enzymen anders niet goed werken die in het product zitten. Gebruik wel altijd een zachte borstel. De verhalen online gaan alle kanten op, wanneer je het toch niet aandurft, ga dan naar een specialist.
Na het reinigen van een cabriokap is het erg belangrijk dat je deze goed laat drogen voordat je deze wegklapt. Wanneer je dit niet doet kan er schimmel ontstaan in de kap en kunnen er kreukels in komen die niet of moeilijk te verwijderen zijn. Het advies is ook altijd om, indien mogelijk, je kap zoveel mogelijk dicht te laten. Dit is de natuurlijke vorm van de kap en houdt hem nog langer in topconditie. Wanneer je niet rijdt, blijft een beschermhoes natuurlijk de beste oplossing tegen ongewenste invloeden van buitenaf.
Voor de mensen die hier allemaal geen zin in hebben, zijn er uiteraard ook de professionele reinigingsbedrijven die zelfs met stoom werken om een cabriokap weer in topconditie te brengen. Dat kan natuurlijk ook. Het belangrijkste advies om je kap in topconditie te houden: Voorkomen is beter dan genezen. Zorg bij stalling voor ventilatie, klap je kap nooit in als deze niet helemaal droog is, parkeer niet onder bomen (vanwege boomsappen) en verwijder vogelpoep altijd zo snel mogelijk.