Extra diefstalbeveiliging
Extra diefstalbeveiliging
Oké als ze je klassieker echt willen meenemen is daar niets tegen bestemd maar je kan ze het wel lastiger maken doordat ze meer tijd nodig hebben om hem mee te nemen.
Autodieven worden tegenwoordig steeds slimmer wanneer het gaat om het stelen van je auto. Het is daarom verstandig om een stuurslot aan te brengen. Hierdoor maak je het autodieven niet alleen vele malen moeilijker maakt om je auto te stelen, ook bescherm je de airbag. Dit is tegenwoordig een geliefd voorwerp om te stelen. Het aanbrengen van een stuurslot is een kleine moeite, door het verrichten van kleine ingreep creëer je een veel grotere zekerheid dat anderen er niet met je wagen vandoor gaan. Werking stuurslot
Het principe van een stuurslot is vrij simpel en daardoor vaak erg doeltreffend. Het biedt namelijk een veel betere bescherming dan het stuurslot dat standaard in iedere auto ingebouwd is. De politie adviseert altijd om ervoor te zorgen dat wanneer je uit je auto stapt, je het stuur in het stuurslot hebt laten vallen. Dit slot lijkt wel bescherming te bieden maar met enige kennis is deze beveiliging met het makkelijk uit te schakelen...Dat is een ander geval bij een extern stuurslot!
Extern stuurslot wenselijk
Het is dus verstandig om een extern stuurslot aan te brengen. Dit externe stuurslot breng je aan op of over het stuur waardoor deze niet meer gedraaid kan worden omdat deze geblokkeerd wordt. Op deze manier wordt het niet mogelijk om weg te rijden of zelfs maar de wielen te draaien. Doordat het slot op het stuur aangebracht wordt heeft het ding ook meteen een afschrikkende functie; eventuele dieven zullen het waarschijnlijk veel te veel moeite vinden om het slot door te zagen of op een andere manier onschadelijk te maken.
Geen absolute garantie
Het is belangrijk om te vermelden dat een stuurslot geen absolute garantie geeft dat je auto niet gestolen zal worden. Met de nodige tijd en moeite zal een dief ieder slot ongedaan kunnen maken. Het geval is echter dat deze tijd er bijna nooit is waardoor een dief veel sneller een auto uit zal kiezen waar geen extra stuurslot is aangebracht.
Gelegenheidsdieven: bye, bye!
Het aanbrengen van een stuurslot heeft dus een aantal belangrijke voordelen. Ten eerste werkt het heel goed tegen amateur- en gelegenheidsdieven. Een professionele autodief trekt zich weinig aan van een stuurslot maar voor de amateur kan een slot een behoorlijk obstakel zijn. Een amateuristische of beginnende dief heeft vaak al grote moeite met het verwijderen van een goedkoop stuurslot, de professionele dief zal dit wat gemakkelijker afgaan maar zal op zijn beurt weer veel meer moeite hebben met het verwijderen van een duur stuurslot. Het is dus in principe zo dat hoe duurder het slot is hoe kleiner de groep mensen wordt die het slot ongedaan zou kunnen maken waardoor jij meer garantie hebt dat je auto niet gestolen wordt.
Joyriders
Onder de autodieven vormt de groep joyriders een aparte categorie. Deze groep mensen zoekt auto's niet uit om het type of merk maar steelt een auto voor de adrenalinekick die het rondrijden in een gestolen auto hen bezorgd. Als de benzine op is wordt de auto geparkeerd en achtergelaten waardoor er vaak weinig tot geen schade is. In veel gevallen vindt de politie je auto terug en kun je hem bij het bureau komen afhalen. Dit zou je allemaal echter kunnen voorkomen wanneer je besluit een stuurslot aan te brengen in je auto.
Factor 'tijd' belangrijk
Als een dief je auto echt wil stelen dan kan hij alles op alles zetten om dit gedaan te krijgen en het is bijna onmogelijk om je hier volledig tegen te beschermen. Een cruciale factor voor een dief is vaak tijd; hoe minder tijd nodig is om een auto te stelen hoe groter de kans dat je wagen ook gestolen wordt. Wanneer een dief ziet dat je een stuurslot op je stuur hebt aangebracht zal hij zich wel twee maal bedenken eer hij zich waagt aan het stelen van je wagen. Het kost heel veel tijd om een stuurslot ongedaan te maken en die tijd heeft een dief bijna nooit. Omdat het stuurslot vaak heel duidelijk zichtbaar is heeft dit een groot afschrikkend effect; een dief zal eerder kiezen voor een auto waarin hij in een zeer korte tijd kan wegrijden.
Stuurklem in de praktijk
En zo zien we het graag! De gele klem torent mooi boven het dashboard uit en geeft een duidelijk signaal af: 'deze auto neem je niet zomaar mee'. Deze Volkswagen is ruim 12 jaar oud. Een stuurklem is zeker niet gerelateerd aan de leeftijd van de auto. Gaat erom dat potentieel diefstal gevaar voorkomen wordt.De eigenaar speelt het slim en wil wellicht over 10 jaar nog steeds in deze auto rijden. Kleine moeite, groot effect!
Zijn er nadelen?
Ja, er zijn een paar minder kanten bij het gebruik van stuursloten. We noemen er een aantal.
1) Omdat het stuurslot ontgrendeld wordt door middel van een sleutel betekent dit dat je dus een extra sleutel aan je sleutelbos moet dragen. Over het algemeen gaat het hier om grotere sleutels met een specifieke vorm. Heb je een tweede sleutelbos? Zorg dan dat ook hier de sleutel van de stuurklem op zit. Als je nietsvermoedend een keer het stuurslot erop zet en er vervolgens achter komt dat de sleutel enkel op je reguliere sleutelbos zit heb je een probleem...
2) Daarnaast speelt het gewicht van een stuurslot ook mee. Dit kan variëren van twee tot drie kilo en dit gewicht zal wel altijd meegesleept moeten worden. We denken er vaak niet bij na maar dit gewicht moet wel door de auto worden meegedragen waardoor het meer brandstof zal kosten. Uiteraard gaat het hier niet om grote bedragen maar in de loop der jaren kost het je wel meer geld.
3) Sommige stuursloten hebben een bepaalde stand van de wielen nodig om aangebracht te kunnen worden. Op deze manier kan het dus voorkomen dat het lastig is om het stuurslot aan te brengen omdat de wielen op het moment dat je het stuurslot aan wilt brengen, net niet in de goede positie staan.
Tot slot, een stuurslot werkt niet tegen autoinbraak. Het slot kan enkel en alleen voorkomen dat een dief er niet met je auto vandoor gaat maar verhindert hem niet om de spullen die je in je auto hebt laten liggen, mee te nemen. Zorg dus altijd voor een opgeruimde auto.
Wat is de beste?
Voordat je besluit om een stuurslot te kopen is het belangrijk om een aantal zaken even in acht te nemen. Ten eerste is het goed om te weten of het merk auto dat jij hebt, beperkingen heeft ten opzichte van het gebruik van een stuurslot. Daarbij moet je er altijd voor zorgen dat je een stuurslot kiest dat het middenstuk van je stuur goed bedekt.
Daarnaast kun je het beste kiezen voor een slot dat zich gemakkelijk aan laat brengen en weer verwijderen omdat je het slot vaak zult moeten gaan gebruiken. Om zo veel mogelijk zekerheid te kunnen bieden is het aan te raden om een nieuw slot te kopen en niet genoegen te nemen met een tweedehands exemplaar; deze zijn vaak alweer verouderd en bieden daardoor minder bescherming. Om nog meer bescherming te creëren kun je een extra beschermer aanbrengen waardoor het slot nog beter beveiligd wordt. Tot slot geldt ook hier dat de duurdere stuursloten vaak de betere sloten zijn.
8 categorieën stuursloten
Er zijn acht categorieën wanneer het gaat om stuursloten en iedere categorie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Van goed naar minder goed zijn dat:
1) Disklok
2) Stoplock PRO met SCM keurmerk
3) Stoplock Original
4) Betec Swat Lock R
5) Universeel stuurslot met sleutel
6) Stuurslot 'Belt-lock' universeel
7) Stuurslot 'Baseball Bat'
8) Stuurslot 'Elephant' met slot
1) Disklok
Het beste type stuurslot is de Disklok. Deze schijf leg je om je stuur heen en wel zo dat deze er niet strak omheen zit. Op deze manier wordt het dieven onmogelijk gemaakt om je stuur te kunnen gebruiken. Het is dus een zeer efficiënte bescherming. Het is wel de grootste en zwaarste beveiliging, in vergelijking is wat meer werk om het slot aan te brengen. Omdat het slot het gehele stuur bedekt hebben (dus) te maken met een groot geheel. Het slot -in tegenstelling tot de meeste andere sloten- schuif je niet even onder een stoel. Om je leven wat makkelijker te maken zijn er speciale draagtassen waar het slot in kan. Ook is er een beschermhoes dat je stuur beschermt tegen eventuele krasjes door het gebruik van de Disklok. deze hoef breng je eerst over het stuur aan, daarna het stuurslot. Als de hoef niet gebruikt wordt kan deze opgeborgen worden in de Disklok zelf. Het slot wordt altijd geleverd met drie sleutels. De Disklok is verkrijgbaar in drie maten dus het is belangrijk dat je van tevoren even je stuur opmeet voordat je er een koopt. Via een meetlint of rolmaat meet je de diameter van het stuur op. Inclusief het stuur zelf, check onze stuurhoes opmeet instructie hier. Gaat precies hetzelfde! Als je de diameter dan hebt kun je eenvoudig de juiste maat bestellen.
2) Stoplock PRO met SCM keurmerk
De Stoplock PRO lijkt veel op de Stoplock original. Verschil zit 'm in de fraaiere afwerking. De stalen kern dat over het stuur gaat is bedekt met een zacht rubber ter bescherming van het stuur. Het enige echt significantie verschil is dat dit slot voorzien is van een SMC keurmerk.Wat het voordeel hiervan is? Verzekeringsmaatschappijen eisen bij autodiefstal preventie producten vaak een keurmerk. Dan is het slot getest en goed bevonden door een onafhankelijke inspectiedienst. Het slot voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en de kans is dan flink kleiner dat het slot -snel- geforceerd kan worden. Noteer altijd het slotnummer op een goede plek, Indien je auto toch gestolen wordt kan dit slotnummer door de Verzekeringsmaatschappij opgevraagd worden. Bij old timers is het SCM keurmerk zelfs verplicht, als je dit niet naleeft kan dit zeer onaangename gevolgen hebben voor een mogelijke uitkering...
3) Stoplock Original
Een goedkopere versie van een stuurslot is de Stoplock Original. Deze metalen staaf breng je aan op het stuur waardoor hier geen beweging meer in te krijgen valt. Daarbij is de Stoplock Original voorzien van een knipperend LED-lampje dat continue knippert waardoor deze een afschrikkend effect heeft op eventuele dieven. Je hoeft bij de aanschaf van dit slot geen rekening te houden met de grootte van je stuur omdat dit slot universeel is voor alle personenwagens. Jeep, bestelwagen of grote auto? Voor voertuigen met een groot formaat airbag of een groot stuur is de StopLock 3 de beste keuze. Dit stuurslot is extra lang en is daarom uitermate geschikt voor de grotere/bredere sturen.
4) Betec Swat Lock R
Je kunt er ook voor kiezen om een stuurslot met extra functies aan te brengen. Goed voorbeeld daarvan is de Betec Stoplock Swat Lock R. Deze is voorzien van een LED-lampje dat bij forceren gaat knipperen en er zal een oorverdovende (125db!) sirene afgaan. Wanneer een dief probeert iets aan het stuurslot te doen zal hij de auto uitgejaagd worden door de felle sirene en het knipperende stroboscooplicht. Beiden zijn te bedienen door middel van een afstandsbediening. Daarbij zorgt de gele kleur van het stuurslot er voor dat je al van verre kunt zien dat jouw auto een onneembare vesting is. Slimme man die er dan nog in jouw auto vandoor kan gaan! Enige nadeel, je sleutelbos wordt wat groter omdat je de afstandsbediening erbij zult krijgen.
5) Rotary stuurslot
Voor de mensen met een nog kleiner budget is er het Rotary stuurslot die net als de Betec Swat Lock R het stuur geheel kan blokkeren. Ook dit slot zorgt ervoor dat dieven meer tijd nodig hebben om je auto te stelen waardoor zij waarschijnlijk geen pogingen zullen ondernemen en je auto dan ook zullen voorbijgaan. Echter heeft géén sirene functie en géén knipperend stroboscooplicht. Stappenplan montage
1) Leg het geopende slot open tegen het stuur (tip: draai het stuurwiel eerst in stuurslotpositie).
2) Draai de hendel van het slot een kwartslag naar de voorruit of onder het dashboard en haal de sleutel eruit. Het stuurslot is nu afgesloten.
3) Als het stuurslot na het sluiten niet vast zit kunt u de passende nylon adapter aan de onderzijde van het slot insteken.
4) Steek de sleutel in het slot (de positie van de inkeping van in de sleutel komt overeen met de rode punt op het slot) en draai horizontaal om het slot te openen. Draai de hendel van het slot een kwartslag terug en verwijder het van het stuur.
6) Stuurslot 'Belt-lock' universeel
De Stuurslot 'Belt-lock' universeel onderscheid zich van de andere stuursloten door de montage wijze. Deze wordt nl. eenvoudig via een lus-methode aan het stuur verankert. Vervolgens wordt daarna het slot in de gordelhouder vastgeklikt en door het slot vergrendelt. De rode hoes heeft niet enkel een beschermende functie, maar ook aan afschrikwekkende functie. Ook dit stuurslot is van gehard staal en daarom niet eenvoudig om te verwijderen. Geen zorgen over beschadigingen aan het stuur: het geharde staal is voorzien van een zachte plastic omhulsel. Licht in gewicht en dus handzaam.
7) Stuurslot type 'Baseball Bat'
De Baseball Bat' stuurslot is gemakkelijk aan te brengen. De opvallende kleur laat potentiële autodieven al vanaf een afstand zien dat je auto extra beveiligd is. En dan kiezen dieven vaak een gemakkelijkere 'prooi'. Het is een relatief goedkoop stuurslot. Wil je maximale bescherming en beveiliging is een duurdere variant het overwegen waard. Deze variant bedekt niet de airbag. Als je ook airbag dieven wilt stoppen kies je een slot dat ook het gedeelte van het stuur bedekt waarin de airbag zich bevindt. Het baseball stuurslot past niet op elk stuur. Dikke sturen vallen af. Het slot kan probleemloos geplaatst worden op waarvan de diameter van de stuurdikte minder dan 35mm is. Meet dit van te voren op. Tip: wikkel een stukje touw om het stuur. Het begin en het eind dient op elkaar aan te sluiten. Meet de lengte van het stukje touw op met bijvoorbeeld. Een liniaal. Is deze minder dan 35mm? Mooi! Dan past de baseball stuurslot op jouw stuur. Binnenzijde van het opzet gedeelte is voorzien van een rubberen laagje zodat het stuurwiel geen beschadigingen oploopt. Nadeel: bedekt niet het airbag gedeelte van het stuur.
8) Universeel stuurslot type 'Elephant'
Tot slot zijn er ook stuursloten verkrijgbaar zijn die enkel op een punt gefixeerd wordt. Dit betekent dus ook dat wanneer je het slot op één punt doorzaagt, je het al ongedaan kunt maken. Het stuurslot is voorzien van een degelijk slotmechanisme. Zeker functioneel, maar realiseer je via een hand ijzerzaagje het stuur snel op één plek doorgezaagd kan worden, door vervolgens in het doorgezaagde gebied duwen kan de metalen staaf onklaar gemaakt worden. Voordat het zover is zal de dief wel flink moeten zagen!
Waar berg ik het stuurslot op tijdens het rijden?
Je staat er wellicht niet bij stil maar idealiter berg je een stuurslot veilig op tijdens het rijden. Waarom? In het geval van een aanrijding of ongeval kan het als een projectiel door de auto geslingerd worden. Een stuurklem in je nek is het laatste wat je wilt. Leg 'm dus niet klakkeloos op de bijrijdersstoel of op de achterbank.
Achterbak meest veilig
Meest veilige locatie is de achterbak. Dat is immers een afgesloten ruimte. Een letterlijk en figuurlijke beter bereikbare plek is onder de bestuurdersstoel of bijrijdersstoel. Maar let op: schuif 'm dan aan de achterzijde onder een van de stoelen. (voetruimte passagiers).
Handzaam
Na het verwijderden van het slot van het stuur kun je dan vanuit zitpositie het slot onder een van de stoelen schuiven. Of én hoeveel deze onder een stoel geschoven kan worden is uiteraard afhankelijk van het formaat van de stuurklem. Dit probleem heb je niet als je 'm in de achterbak legt. Je zult wel telkens moeten uitstappen om naar de achterbak te lopen. Maar veiligheid voor alles.
DE WIELKLEM
De wielklem is ook een super praktisch (en goedkoop!) extra beveiligingsmiddel. Bovendien zijn ze snel en eenvoudig aan te brengen en schrikken ze ook potentiële dieven af. Kortom, er is eigenlijk geen reden om niet aan wielklembeveiliging te doen! Je weet ongetwijfeld allang wat een wielklem is. De meeste mensen zullen de gele constructies wel eens voorbij hebben zien komen op straat (of desnoods op tv). Wielklemmen worden bijvoorbeeld gebruikt om een auto die verkeerd geparkeerd staat op z'n plek te houden. De enige manier om van de klem af te komen is een bepaald nummer te bellen en in de meeste gevallen een boete te betalen. De afgelopen jaren zijn er in Nederland veel gemeenten geweest die de wielklem hebben afgeschaft, omdat er nogal eens agressief op werd gereageerd. Echter, de functie die een wielklem voor jou nog steeds kan vervullen is: het beveiligen van je klassieker.
Wat, je klassieker ermee beveiligen? Onbekend is in dit geval misschien onbemind, maar een wielklem kopen als beveiligingsmiddel is helemaal niet zo'n gek idee. Door een klem om een van je wielen te plaatsen, is het voor dieven namelijk veel minder aantrekkelijk om je voertuig te stelen.
Wielklemmen moet het wegrijden bemoeilijken of zelfs helemaal onmogelijk maken, zodat geen autodief er met jouw klassieker vandoor gaat. We snappen echter dat je een wielklem niet gaat gebruiken op voertuigen die je dagelijks nodig hebt. Toch zijn er tal van situaties waarbij dat extra stukje beveiliging wenselijk is. Heb je bijvoorbeeld een speciale auto waarin je af en toe rijdt. Dan is een wielklemslot een waardevolle extra beveiliging.
Oftewel, voertuigen die een groot deel van het jaar op één locatie staan. Voor al deze voertuigen en zelfs op motoren zou een universele wielklem prima geschikt zijn. Realiseer je echter wel dat je een klem in geval van nood snel moet kunnen verwijderen om het voertuig te kunnen verplaatsen. Een wielklem verwijderen is op zichzelf geen ingewikkelde klus, maar het is wel slim om het enkele keren te hebben gedaan voordat je de wielklem echt gaat gebruiken.
Wil je een wielklem kopen, dan is het slim om bij een aantal zaken stil te staan.
1. Makkelijke plaatsing van wielklem
Voor sommige type wielklemmen heb je speciale sleutels nodig om ze vast te zetten. Het gevolg daarvan is dat het langer duurt om de klem aan te brengen of weer te verwijderen. Wil je geen gehannes tijdens het aanbrengen en/of loshalen van de wielklem? Dan adviseren wij jou een universele wielklem aan te schaffen. Deze doet niet onder voor de variant met een ‘vaste bandmaat’, die we in de webshop overigens ook verkopen. De laatstgenoemde is echter alleen te gebruiken binnen een specifieke maatrange, dus is niet voor elk type voertuig te gebruiken.
2. Universeel of maatrange?
In feite zijn er twee soorten wielklemmen te benoemen:
• De universele wielklem
• De vaste maatrange wielklem
Maat 13 inch tot 17 inch
Als vanzelfsprekend zijn de universele wielklemmen te gebruiken op vrijwel alle voertuigen en wielmaten. De klemmen met vaste maatrange zijn echter alleen inzetbaar op een specifieke bandengroep, bijvoorbeeld 13 inch tot 17 inch. Ben je van plan de klem altijd op hetzelfde voertuig te gebruiken of op voertuigen die allemaal dezelfde bandenmaat hebben, dan kun je prima een wielklem aanschaffen die bedoeld is voor een specifieke maatrange. Universeel = maximaal inzetbaar!
Wil je de wielklem echter flexibeler kunnen inzetten op bijvoorbeeld voertuigen met verschillende velgmaten die variëren van 13 inch tot 22 inch, dan is een universele wielklem kopen verstandiger. Deze tweede optie is ook te gebruiken op bijvoorbeeld motoren en zelfs op kleine vrachtwagens! Een bijkomend voordeel van de universele variant is dat deze sneller aan te brengen is. Onderlinge verschillen
Onderling verschillen de wielklemmen dus van elkaar. De een dekt de wielbouten af en zijn soms voorzien zijn van een zacht en rubberachtig materiaal. Hierdoor kan eventuele schade aan de velg als gevolg van het aanbrengen en verwijderen van de klem worden voorkomen. Daarnaast is er het type die zowel geschikt zijn voor de standaard stalen velg en lichtmetalen velgen. Hierbij zijn twee pennen aanwezig die in de gaten van de velg gehaakt moeten worden. Dit werkt dus alleen als de velg of wieldoppen gaten bevatten. We zetten de voors en tegens van zowel de universele wielklemmen als van die met een vaste maatrange hieronder voor je op een rijtje.
Door de verstelbare breedte van de 'klauw' is deze wielklem universeel inzetbaar. Alle banden die een maximale wielbreedte hebben van circa 25 cm (250 mm) en een maximale bandhoogte van circa 14 cm (140 mm) kunnen van deze klem worden voorzien. Het wewicht is circa 2,5 kg en een van de grootste voordelen is dat deze super simpel is aan te brengen.
De pluspunten
+ Past op elk band/velg combinatie (auto, caravan, camper of aanhanger)
+ Biedt maximale bescherming voor lichtmetalen velg of wieldop
+ Is ook inzetbaar op motoren
+ Heeft een robuust uiterlijk
+ Is eenvoudig en snel aan te brengen
+ Heeft een opvallende kleur
+ Is gemaakt van gehard staal voor maximale bescherming
De minpunten
- Je moet er op letten dat je de ‘klauw’ niet tegen het ventiel aan monteert
- Is iets duurder dan de variant met vaste maatrange
- De wielbouten kunnen los worden geschroefd (tip: slotbouten!)
- Voor optimaal resultaat moet eerst de wieldop worden verwijderd
- Heb je een wieldop? Probeer de klauwen in een open deel van de wieldop te plaatsen of in een van de gaten in de stalen velg
- Heb je een compleet dichte wieldop? Voor optimale beveiliging moet de wieldop worden verwijderd
Voors en tegens vaste range
De klem wordt op de band vastgezet door middel van een 'Y'-vormige constructie. De gele, rechthoekige plaat in het midden van de klem heeft twee verschillende functies: het blokkeert de toegang tot de wielbouten, zodat het niet mogelijk is het hele wiel te verwijderen en een ander wiel te plaatsen (om zo alsnog weg te rijden). Hij beschermt het slotmechanisme van de wielklem. Zo kan men dus niet makkelijk bij het belangrijkste deel van het slot Deze klem kan worden geplaatst op alle wielen van 13 inch tot 15 inch en op alle banden die een maximale wielbreedte hebben van 21,5 cm (215 mm). Het gewicht is circa 2,5 kg De pluspunten
+ Is iets goedkoper dan de universele variant
+ Het wiel wordt op meerdere punten vast geklemd door de klem
+ Blokkeert toegang tot wielbouten, zodat die niet los geschroefd kunnen worden
+ Heeft een robuust uiterlijk
+ Heeft een opvallende kleur
De minpunten
- Is enkel geschikt voor banden met een bepaalde maatrange (auto, caravan, camper
of aanhanger)
- Is niet geschikt voor motoren
- Kans op beschadigingen van velg of wieldop is iets groter
- Na het leeg laten lopen van de band zou het mogelijk (maar nog steeds extreem lastig) kunnen zijn
om de klem van de band te verwijderen
3. Wat voor band/velg combinatie heb je?
De bevestigingspunten van de universele wielklem zijn voorzien van een omhulsel van zacht plastic. Hierdoor is de kans op velgschade door het plaatsen en verwijderen van de klem vrijwel niet aanwezig. Zo blijven je lichtmetalen velgen of wieldoppen dus altijd in topconditie. Wielklemmen met een vaste matenrange hebben helaas niet altijd een zachte, rubberen
bescherming.
Daarom moet je bij het plaatsen van dit soort klemmen altijd met beleid te werk gaan. Wil je zeker weten dat het goed gaat? Plaats dan bijvoorbeeld een stoffen doek of een stuk rubber tussen de gele plaat en de wieldop of velg. De kans op krassen tijdens het plaatsen of verwijderen van de klem is dan vele malen kleiner. Laat je bij je keuze altijd leiden door het type band/velg dat je hebt, anders kom je er na het bestellen pas achter dat de klem niet op het wiel past.
Openbare weg?
Hoewel wij geen juridische experts zijn, lijkt het ons niet toegestaan om zomaar als particulier een wielklem te plaatsen op een voertuig dat op de openbare weg staat. Met name hulpdiensten moeten te allen tijde vrije doorgang hebben. Auto's met wielklemmen om een band bevorderen dit echter niet, ook al zou de sleutel binnen handbereik liggen. Het verwijderen kost in noodsituaties immers te veel tijd.
Wielklem op eigen terrein of particulier terrein?
Het is toegestaan een wielklem te plaatsen op eigen of privéterrein. Echter, wanneer je een klem om een wiel plaatst, moet je er wel altijd voor zorgen dat er vrije doorgang is. Met andere woorden, je auto (met klem er op) mag niet ‘alles’ blokkeren. In geval van nood of spoed moet je snel kunnen handelen. Een auto met een klem er op werkt dan niet echt mee.
Wildparkeerders Veel bedrijven met een eigen parkeerterrein hebben last van zogenaamde ‘wildparkeerders’. Het terrein is in principe toegankelijk voor iedereen, maar eigenlijk alleen bedoeld voor werknemers en bezoekers. Niet iedereen neemt dat echter zo nauw en zo gebeurt het vaak dat mensen hun auto gewoon uit gemak op een dergelijk bedrijventerrein parkeren.
Voor veel bedrijven is dit ontzettend vervelend.
Daarom zijn er nu bedrijven die de auto’s van dit soort wildparkeerders van een wielklem voorzien. De gedupeerde automobilist dient dan een nummer te bellen, waarna het bedrijf de klem komt verwijderen. In deze gevallen moeten de parkeerterreinen van bedrijven uiteraard voorzien zijn van voldoende waarschuwingsborden, zodat ‘onwetende’ parkeerders kunnen zien dat het toch echt een privéterrein is en dat ze een wielklem kunnen oplopen als ze er parkeren.
Om welk wiel? Maakt dat wat uit? vraag jij je misschien af. Jazeker!
Je wilt absoluut maximale zichtbaarheid. Aan de ene kant om autodieven te ontmoedigen en aan de andere kant zodat je zelf niet vergeet dat je een wielklem op je auto hebt geplaatst. We hoeven je vast niet uit te leggen dat rijden met een wielklem behoorlijke schade aan je auto aan kan richten. Breng de klem om (schade te voorkomen) daarom altijd aan op een wiel aan de bestuurderszijde van de auto. Daar valt hij het meest op.
Autodieven worden tegenwoordig steeds slimmer wanneer het gaat om het stelen van je auto. Het is daarom verstandig om een stuurslot aan te brengen. Hierdoor maak je het autodieven niet alleen vele malen moeilijker maakt om je auto te stelen, ook bescherm je de airbag. Dit is tegenwoordig een geliefd voorwerp om te stelen. Het aanbrengen van een stuurslot is een kleine moeite, door het verrichten van kleine ingreep creëer je een veel grotere zekerheid dat anderen er niet met je wagen vandoor gaan. Werking stuurslot
Het principe van een stuurslot is vrij simpel en daardoor vaak erg doeltreffend. Het biedt namelijk een veel betere bescherming dan het stuurslot dat standaard in iedere auto ingebouwd is. De politie adviseert altijd om ervoor te zorgen dat wanneer je uit je auto stapt, je het stuur in het stuurslot hebt laten vallen. Dit slot lijkt wel bescherming te bieden maar met enige kennis is deze beveiliging met het makkelijk uit te schakelen...Dat is een ander geval bij een extern stuurslot!
Extern stuurslot wenselijk
Het is dus verstandig om een extern stuurslot aan te brengen. Dit externe stuurslot breng je aan op of over het stuur waardoor deze niet meer gedraaid kan worden omdat deze geblokkeerd wordt. Op deze manier wordt het niet mogelijk om weg te rijden of zelfs maar de wielen te draaien. Doordat het slot op het stuur aangebracht wordt heeft het ding ook meteen een afschrikkende functie; eventuele dieven zullen het waarschijnlijk veel te veel moeite vinden om het slot door te zagen of op een andere manier onschadelijk te maken.
Geen absolute garantie
Het is belangrijk om te vermelden dat een stuurslot geen absolute garantie geeft dat je auto niet gestolen zal worden. Met de nodige tijd en moeite zal een dief ieder slot ongedaan kunnen maken. Het geval is echter dat deze tijd er bijna nooit is waardoor een dief veel sneller een auto uit zal kiezen waar geen extra stuurslot is aangebracht.
Gelegenheidsdieven: bye, bye!
Het aanbrengen van een stuurslot heeft dus een aantal belangrijke voordelen. Ten eerste werkt het heel goed tegen amateur- en gelegenheidsdieven. Een professionele autodief trekt zich weinig aan van een stuurslot maar voor de amateur kan een slot een behoorlijk obstakel zijn. Een amateuristische of beginnende dief heeft vaak al grote moeite met het verwijderen van een goedkoop stuurslot, de professionele dief zal dit wat gemakkelijker afgaan maar zal op zijn beurt weer veel meer moeite hebben met het verwijderen van een duur stuurslot. Het is dus in principe zo dat hoe duurder het slot is hoe kleiner de groep mensen wordt die het slot ongedaan zou kunnen maken waardoor jij meer garantie hebt dat je auto niet gestolen wordt.
Joyriders
Onder de autodieven vormt de groep joyriders een aparte categorie. Deze groep mensen zoekt auto's niet uit om het type of merk maar steelt een auto voor de adrenalinekick die het rondrijden in een gestolen auto hen bezorgd. Als de benzine op is wordt de auto geparkeerd en achtergelaten waardoor er vaak weinig tot geen schade is. In veel gevallen vindt de politie je auto terug en kun je hem bij het bureau komen afhalen. Dit zou je allemaal echter kunnen voorkomen wanneer je besluit een stuurslot aan te brengen in je auto.
Factor 'tijd' belangrijk
Als een dief je auto echt wil stelen dan kan hij alles op alles zetten om dit gedaan te krijgen en het is bijna onmogelijk om je hier volledig tegen te beschermen. Een cruciale factor voor een dief is vaak tijd; hoe minder tijd nodig is om een auto te stelen hoe groter de kans dat je wagen ook gestolen wordt. Wanneer een dief ziet dat je een stuurslot op je stuur hebt aangebracht zal hij zich wel twee maal bedenken eer hij zich waagt aan het stelen van je wagen. Het kost heel veel tijd om een stuurslot ongedaan te maken en die tijd heeft een dief bijna nooit. Omdat het stuurslot vaak heel duidelijk zichtbaar is heeft dit een groot afschrikkend effect; een dief zal eerder kiezen voor een auto waarin hij in een zeer korte tijd kan wegrijden.
Stuurklem in de praktijk
En zo zien we het graag! De gele klem torent mooi boven het dashboard uit en geeft een duidelijk signaal af: 'deze auto neem je niet zomaar mee'. Deze Volkswagen is ruim 12 jaar oud. Een stuurklem is zeker niet gerelateerd aan de leeftijd van de auto. Gaat erom dat potentieel diefstal gevaar voorkomen wordt.De eigenaar speelt het slim en wil wellicht over 10 jaar nog steeds in deze auto rijden. Kleine moeite, groot effect!
Zijn er nadelen?
Ja, er zijn een paar minder kanten bij het gebruik van stuursloten. We noemen er een aantal.
1) Omdat het stuurslot ontgrendeld wordt door middel van een sleutel betekent dit dat je dus een extra sleutel aan je sleutelbos moet dragen. Over het algemeen gaat het hier om grotere sleutels met een specifieke vorm. Heb je een tweede sleutelbos? Zorg dan dat ook hier de sleutel van de stuurklem op zit. Als je nietsvermoedend een keer het stuurslot erop zet en er vervolgens achter komt dat de sleutel enkel op je reguliere sleutelbos zit heb je een probleem...
2) Daarnaast speelt het gewicht van een stuurslot ook mee. Dit kan variëren van twee tot drie kilo en dit gewicht zal wel altijd meegesleept moeten worden. We denken er vaak niet bij na maar dit gewicht moet wel door de auto worden meegedragen waardoor het meer brandstof zal kosten. Uiteraard gaat het hier niet om grote bedragen maar in de loop der jaren kost het je wel meer geld.
3) Sommige stuursloten hebben een bepaalde stand van de wielen nodig om aangebracht te kunnen worden. Op deze manier kan het dus voorkomen dat het lastig is om het stuurslot aan te brengen omdat de wielen op het moment dat je het stuurslot aan wilt brengen, net niet in de goede positie staan.
Tot slot, een stuurslot werkt niet tegen autoinbraak. Het slot kan enkel en alleen voorkomen dat een dief er niet met je auto vandoor gaat maar verhindert hem niet om de spullen die je in je auto hebt laten liggen, mee te nemen. Zorg dus altijd voor een opgeruimde auto.
Wat is de beste?
Voordat je besluit om een stuurslot te kopen is het belangrijk om een aantal zaken even in acht te nemen. Ten eerste is het goed om te weten of het merk auto dat jij hebt, beperkingen heeft ten opzichte van het gebruik van een stuurslot. Daarbij moet je er altijd voor zorgen dat je een stuurslot kiest dat het middenstuk van je stuur goed bedekt.
Daarnaast kun je het beste kiezen voor een slot dat zich gemakkelijk aan laat brengen en weer verwijderen omdat je het slot vaak zult moeten gaan gebruiken. Om zo veel mogelijk zekerheid te kunnen bieden is het aan te raden om een nieuw slot te kopen en niet genoegen te nemen met een tweedehands exemplaar; deze zijn vaak alweer verouderd en bieden daardoor minder bescherming. Om nog meer bescherming te creëren kun je een extra beschermer aanbrengen waardoor het slot nog beter beveiligd wordt. Tot slot geldt ook hier dat de duurdere stuursloten vaak de betere sloten zijn.
8 categorieën stuursloten
Er zijn acht categorieën wanneer het gaat om stuursloten en iedere categorie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Van goed naar minder goed zijn dat:
1) Disklok
2) Stoplock PRO met SCM keurmerk
3) Stoplock Original
4) Betec Swat Lock R
5) Universeel stuurslot met sleutel
6) Stuurslot 'Belt-lock' universeel
7) Stuurslot 'Baseball Bat'
8) Stuurslot 'Elephant' met slot
1) Disklok
Het beste type stuurslot is de Disklok. Deze schijf leg je om je stuur heen en wel zo dat deze er niet strak omheen zit. Op deze manier wordt het dieven onmogelijk gemaakt om je stuur te kunnen gebruiken. Het is dus een zeer efficiënte bescherming. Het is wel de grootste en zwaarste beveiliging, in vergelijking is wat meer werk om het slot aan te brengen. Omdat het slot het gehele stuur bedekt hebben (dus) te maken met een groot geheel. Het slot -in tegenstelling tot de meeste andere sloten- schuif je niet even onder een stoel. Om je leven wat makkelijker te maken zijn er speciale draagtassen waar het slot in kan. Ook is er een beschermhoes dat je stuur beschermt tegen eventuele krasjes door het gebruik van de Disklok. deze hoef breng je eerst over het stuur aan, daarna het stuurslot. Als de hoef niet gebruikt wordt kan deze opgeborgen worden in de Disklok zelf. Het slot wordt altijd geleverd met drie sleutels. De Disklok is verkrijgbaar in drie maten dus het is belangrijk dat je van tevoren even je stuur opmeet voordat je er een koopt. Via een meetlint of rolmaat meet je de diameter van het stuur op. Inclusief het stuur zelf, check onze stuurhoes opmeet instructie hier. Gaat precies hetzelfde! Als je de diameter dan hebt kun je eenvoudig de juiste maat bestellen.
2) Stoplock PRO met SCM keurmerk
De Stoplock PRO lijkt veel op de Stoplock original. Verschil zit 'm in de fraaiere afwerking. De stalen kern dat over het stuur gaat is bedekt met een zacht rubber ter bescherming van het stuur. Het enige echt significantie verschil is dat dit slot voorzien is van een SMC keurmerk.Wat het voordeel hiervan is? Verzekeringsmaatschappijen eisen bij autodiefstal preventie producten vaak een keurmerk. Dan is het slot getest en goed bevonden door een onafhankelijke inspectiedienst. Het slot voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en de kans is dan flink kleiner dat het slot -snel- geforceerd kan worden. Noteer altijd het slotnummer op een goede plek, Indien je auto toch gestolen wordt kan dit slotnummer door de Verzekeringsmaatschappij opgevraagd worden. Bij old timers is het SCM keurmerk zelfs verplicht, als je dit niet naleeft kan dit zeer onaangename gevolgen hebben voor een mogelijke uitkering...
3) Stoplock Original
Een goedkopere versie van een stuurslot is de Stoplock Original. Deze metalen staaf breng je aan op het stuur waardoor hier geen beweging meer in te krijgen valt. Daarbij is de Stoplock Original voorzien van een knipperend LED-lampje dat continue knippert waardoor deze een afschrikkend effect heeft op eventuele dieven. Je hoeft bij de aanschaf van dit slot geen rekening te houden met de grootte van je stuur omdat dit slot universeel is voor alle personenwagens. Jeep, bestelwagen of grote auto? Voor voertuigen met een groot formaat airbag of een groot stuur is de StopLock 3 de beste keuze. Dit stuurslot is extra lang en is daarom uitermate geschikt voor de grotere/bredere sturen.
4) Betec Swat Lock R
Je kunt er ook voor kiezen om een stuurslot met extra functies aan te brengen. Goed voorbeeld daarvan is de Betec Stoplock Swat Lock R. Deze is voorzien van een LED-lampje dat bij forceren gaat knipperen en er zal een oorverdovende (125db!) sirene afgaan. Wanneer een dief probeert iets aan het stuurslot te doen zal hij de auto uitgejaagd worden door de felle sirene en het knipperende stroboscooplicht. Beiden zijn te bedienen door middel van een afstandsbediening. Daarbij zorgt de gele kleur van het stuurslot er voor dat je al van verre kunt zien dat jouw auto een onneembare vesting is. Slimme man die er dan nog in jouw auto vandoor kan gaan! Enige nadeel, je sleutelbos wordt wat groter omdat je de afstandsbediening erbij zult krijgen.
5) Rotary stuurslot
Voor de mensen met een nog kleiner budget is er het Rotary stuurslot die net als de Betec Swat Lock R het stuur geheel kan blokkeren. Ook dit slot zorgt ervoor dat dieven meer tijd nodig hebben om je auto te stelen waardoor zij waarschijnlijk geen pogingen zullen ondernemen en je auto dan ook zullen voorbijgaan. Echter heeft géén sirene functie en géén knipperend stroboscooplicht. Stappenplan montage
1) Leg het geopende slot open tegen het stuur (tip: draai het stuurwiel eerst in stuurslotpositie).
2) Draai de hendel van het slot een kwartslag naar de voorruit of onder het dashboard en haal de sleutel eruit. Het stuurslot is nu afgesloten.
3) Als het stuurslot na het sluiten niet vast zit kunt u de passende nylon adapter aan de onderzijde van het slot insteken.
4) Steek de sleutel in het slot (de positie van de inkeping van in de sleutel komt overeen met de rode punt op het slot) en draai horizontaal om het slot te openen. Draai de hendel van het slot een kwartslag terug en verwijder het van het stuur.
6) Stuurslot 'Belt-lock' universeel
De Stuurslot 'Belt-lock' universeel onderscheid zich van de andere stuursloten door de montage wijze. Deze wordt nl. eenvoudig via een lus-methode aan het stuur verankert. Vervolgens wordt daarna het slot in de gordelhouder vastgeklikt en door het slot vergrendelt. De rode hoes heeft niet enkel een beschermende functie, maar ook aan afschrikwekkende functie. Ook dit stuurslot is van gehard staal en daarom niet eenvoudig om te verwijderen. Geen zorgen over beschadigingen aan het stuur: het geharde staal is voorzien van een zachte plastic omhulsel. Licht in gewicht en dus handzaam.
7) Stuurslot type 'Baseball Bat'
De Baseball Bat' stuurslot is gemakkelijk aan te brengen. De opvallende kleur laat potentiële autodieven al vanaf een afstand zien dat je auto extra beveiligd is. En dan kiezen dieven vaak een gemakkelijkere 'prooi'. Het is een relatief goedkoop stuurslot. Wil je maximale bescherming en beveiliging is een duurdere variant het overwegen waard. Deze variant bedekt niet de airbag. Als je ook airbag dieven wilt stoppen kies je een slot dat ook het gedeelte van het stuur bedekt waarin de airbag zich bevindt. Het baseball stuurslot past niet op elk stuur. Dikke sturen vallen af. Het slot kan probleemloos geplaatst worden op waarvan de diameter van de stuurdikte minder dan 35mm is. Meet dit van te voren op. Tip: wikkel een stukje touw om het stuur. Het begin en het eind dient op elkaar aan te sluiten. Meet de lengte van het stukje touw op met bijvoorbeeld. Een liniaal. Is deze minder dan 35mm? Mooi! Dan past de baseball stuurslot op jouw stuur. Binnenzijde van het opzet gedeelte is voorzien van een rubberen laagje zodat het stuurwiel geen beschadigingen oploopt. Nadeel: bedekt niet het airbag gedeelte van het stuur.
8) Universeel stuurslot type 'Elephant'
Tot slot zijn er ook stuursloten verkrijgbaar zijn die enkel op een punt gefixeerd wordt. Dit betekent dus ook dat wanneer je het slot op één punt doorzaagt, je het al ongedaan kunt maken. Het stuurslot is voorzien van een degelijk slotmechanisme. Zeker functioneel, maar realiseer je via een hand ijzerzaagje het stuur snel op één plek doorgezaagd kan worden, door vervolgens in het doorgezaagde gebied duwen kan de metalen staaf onklaar gemaakt worden. Voordat het zover is zal de dief wel flink moeten zagen!
Waar berg ik het stuurslot op tijdens het rijden?
Je staat er wellicht niet bij stil maar idealiter berg je een stuurslot veilig op tijdens het rijden. Waarom? In het geval van een aanrijding of ongeval kan het als een projectiel door de auto geslingerd worden. Een stuurklem in je nek is het laatste wat je wilt. Leg 'm dus niet klakkeloos op de bijrijdersstoel of op de achterbank.
Achterbak meest veilig
Meest veilige locatie is de achterbak. Dat is immers een afgesloten ruimte. Een letterlijk en figuurlijke beter bereikbare plek is onder de bestuurdersstoel of bijrijdersstoel. Maar let op: schuif 'm dan aan de achterzijde onder een van de stoelen. (voetruimte passagiers).
Handzaam
Na het verwijderden van het slot van het stuur kun je dan vanuit zitpositie het slot onder een van de stoelen schuiven. Of én hoeveel deze onder een stoel geschoven kan worden is uiteraard afhankelijk van het formaat van de stuurklem. Dit probleem heb je niet als je 'm in de achterbak legt. Je zult wel telkens moeten uitstappen om naar de achterbak te lopen. Maar veiligheid voor alles.
DE WIELKLEM
De wielklem is ook een super praktisch (en goedkoop!) extra beveiligingsmiddel. Bovendien zijn ze snel en eenvoudig aan te brengen en schrikken ze ook potentiële dieven af. Kortom, er is eigenlijk geen reden om niet aan wielklembeveiliging te doen! Je weet ongetwijfeld allang wat een wielklem is. De meeste mensen zullen de gele constructies wel eens voorbij hebben zien komen op straat (of desnoods op tv). Wielklemmen worden bijvoorbeeld gebruikt om een auto die verkeerd geparkeerd staat op z'n plek te houden. De enige manier om van de klem af te komen is een bepaald nummer te bellen en in de meeste gevallen een boete te betalen. De afgelopen jaren zijn er in Nederland veel gemeenten geweest die de wielklem hebben afgeschaft, omdat er nogal eens agressief op werd gereageerd. Echter, de functie die een wielklem voor jou nog steeds kan vervullen is: het beveiligen van je klassieker.
Wat, je klassieker ermee beveiligen? Onbekend is in dit geval misschien onbemind, maar een wielklem kopen als beveiligingsmiddel is helemaal niet zo'n gek idee. Door een klem om een van je wielen te plaatsen, is het voor dieven namelijk veel minder aantrekkelijk om je voertuig te stelen.
Wielklemmen moet het wegrijden bemoeilijken of zelfs helemaal onmogelijk maken, zodat geen autodief er met jouw klassieker vandoor gaat. We snappen echter dat je een wielklem niet gaat gebruiken op voertuigen die je dagelijks nodig hebt. Toch zijn er tal van situaties waarbij dat extra stukje beveiliging wenselijk is. Heb je bijvoorbeeld een speciale auto waarin je af en toe rijdt. Dan is een wielklemslot een waardevolle extra beveiliging.
Oftewel, voertuigen die een groot deel van het jaar op één locatie staan. Voor al deze voertuigen en zelfs op motoren zou een universele wielklem prima geschikt zijn. Realiseer je echter wel dat je een klem in geval van nood snel moet kunnen verwijderen om het voertuig te kunnen verplaatsen. Een wielklem verwijderen is op zichzelf geen ingewikkelde klus, maar het is wel slim om het enkele keren te hebben gedaan voordat je de wielklem echt gaat gebruiken.
Wil je een wielklem kopen, dan is het slim om bij een aantal zaken stil te staan.
1. Makkelijke plaatsing van wielklem
Voor sommige type wielklemmen heb je speciale sleutels nodig om ze vast te zetten. Het gevolg daarvan is dat het langer duurt om de klem aan te brengen of weer te verwijderen. Wil je geen gehannes tijdens het aanbrengen en/of loshalen van de wielklem? Dan adviseren wij jou een universele wielklem aan te schaffen. Deze doet niet onder voor de variant met een ‘vaste bandmaat’, die we in de webshop overigens ook verkopen. De laatstgenoemde is echter alleen te gebruiken binnen een specifieke maatrange, dus is niet voor elk type voertuig te gebruiken.
2. Universeel of maatrange?
In feite zijn er twee soorten wielklemmen te benoemen:
• De universele wielklem
• De vaste maatrange wielklem
Maat 13 inch tot 17 inch
Als vanzelfsprekend zijn de universele wielklemmen te gebruiken op vrijwel alle voertuigen en wielmaten. De klemmen met vaste maatrange zijn echter alleen inzetbaar op een specifieke bandengroep, bijvoorbeeld 13 inch tot 17 inch. Ben je van plan de klem altijd op hetzelfde voertuig te gebruiken of op voertuigen die allemaal dezelfde bandenmaat hebben, dan kun je prima een wielklem aanschaffen die bedoeld is voor een specifieke maatrange. Universeel = maximaal inzetbaar!
Wil je de wielklem echter flexibeler kunnen inzetten op bijvoorbeeld voertuigen met verschillende velgmaten die variëren van 13 inch tot 22 inch, dan is een universele wielklem kopen verstandiger. Deze tweede optie is ook te gebruiken op bijvoorbeeld motoren en zelfs op kleine vrachtwagens! Een bijkomend voordeel van de universele variant is dat deze sneller aan te brengen is. Onderlinge verschillen
Onderling verschillen de wielklemmen dus van elkaar. De een dekt de wielbouten af en zijn soms voorzien zijn van een zacht en rubberachtig materiaal. Hierdoor kan eventuele schade aan de velg als gevolg van het aanbrengen en verwijderen van de klem worden voorkomen. Daarnaast is er het type die zowel geschikt zijn voor de standaard stalen velg en lichtmetalen velgen. Hierbij zijn twee pennen aanwezig die in de gaten van de velg gehaakt moeten worden. Dit werkt dus alleen als de velg of wieldoppen gaten bevatten. We zetten de voors en tegens van zowel de universele wielklemmen als van die met een vaste maatrange hieronder voor je op een rijtje.
Door de verstelbare breedte van de 'klauw' is deze wielklem universeel inzetbaar. Alle banden die een maximale wielbreedte hebben van circa 25 cm (250 mm) en een maximale bandhoogte van circa 14 cm (140 mm) kunnen van deze klem worden voorzien. Het wewicht is circa 2,5 kg en een van de grootste voordelen is dat deze super simpel is aan te brengen.
De pluspunten
+ Past op elk band/velg combinatie (auto, caravan, camper of aanhanger)
+ Biedt maximale bescherming voor lichtmetalen velg of wieldop
+ Is ook inzetbaar op motoren
+ Heeft een robuust uiterlijk
+ Is eenvoudig en snel aan te brengen
+ Heeft een opvallende kleur
+ Is gemaakt van gehard staal voor maximale bescherming
De minpunten
- Je moet er op letten dat je de ‘klauw’ niet tegen het ventiel aan monteert
- Is iets duurder dan de variant met vaste maatrange
- De wielbouten kunnen los worden geschroefd (tip: slotbouten!)
- Voor optimaal resultaat moet eerst de wieldop worden verwijderd
- Heb je een wieldop? Probeer de klauwen in een open deel van de wieldop te plaatsen of in een van de gaten in de stalen velg
- Heb je een compleet dichte wieldop? Voor optimale beveiliging moet de wieldop worden verwijderd
Voors en tegens vaste range
De klem wordt op de band vastgezet door middel van een 'Y'-vormige constructie. De gele, rechthoekige plaat in het midden van de klem heeft twee verschillende functies: het blokkeert de toegang tot de wielbouten, zodat het niet mogelijk is het hele wiel te verwijderen en een ander wiel te plaatsen (om zo alsnog weg te rijden). Hij beschermt het slotmechanisme van de wielklem. Zo kan men dus niet makkelijk bij het belangrijkste deel van het slot Deze klem kan worden geplaatst op alle wielen van 13 inch tot 15 inch en op alle banden die een maximale wielbreedte hebben van 21,5 cm (215 mm). Het gewicht is circa 2,5 kg De pluspunten
+ Is iets goedkoper dan de universele variant
+ Het wiel wordt op meerdere punten vast geklemd door de klem
+ Blokkeert toegang tot wielbouten, zodat die niet los geschroefd kunnen worden
+ Heeft een robuust uiterlijk
+ Heeft een opvallende kleur
De minpunten
- Is enkel geschikt voor banden met een bepaalde maatrange (auto, caravan, camper
of aanhanger)
- Is niet geschikt voor motoren
- Kans op beschadigingen van velg of wieldop is iets groter
- Na het leeg laten lopen van de band zou het mogelijk (maar nog steeds extreem lastig) kunnen zijn
om de klem van de band te verwijderen
3. Wat voor band/velg combinatie heb je?
De bevestigingspunten van de universele wielklem zijn voorzien van een omhulsel van zacht plastic. Hierdoor is de kans op velgschade door het plaatsen en verwijderen van de klem vrijwel niet aanwezig. Zo blijven je lichtmetalen velgen of wieldoppen dus altijd in topconditie. Wielklemmen met een vaste matenrange hebben helaas niet altijd een zachte, rubberen
bescherming.
Daarom moet je bij het plaatsen van dit soort klemmen altijd met beleid te werk gaan. Wil je zeker weten dat het goed gaat? Plaats dan bijvoorbeeld een stoffen doek of een stuk rubber tussen de gele plaat en de wieldop of velg. De kans op krassen tijdens het plaatsen of verwijderen van de klem is dan vele malen kleiner. Laat je bij je keuze altijd leiden door het type band/velg dat je hebt, anders kom je er na het bestellen pas achter dat de klem niet op het wiel past.
Openbare weg?
Hoewel wij geen juridische experts zijn, lijkt het ons niet toegestaan om zomaar als particulier een wielklem te plaatsen op een voertuig dat op de openbare weg staat. Met name hulpdiensten moeten te allen tijde vrije doorgang hebben. Auto's met wielklemmen om een band bevorderen dit echter niet, ook al zou de sleutel binnen handbereik liggen. Het verwijderen kost in noodsituaties immers te veel tijd.
Wielklem op eigen terrein of particulier terrein?
Het is toegestaan een wielklem te plaatsen op eigen of privéterrein. Echter, wanneer je een klem om een wiel plaatst, moet je er wel altijd voor zorgen dat er vrije doorgang is. Met andere woorden, je auto (met klem er op) mag niet ‘alles’ blokkeren. In geval van nood of spoed moet je snel kunnen handelen. Een auto met een klem er op werkt dan niet echt mee.
Wildparkeerders Veel bedrijven met een eigen parkeerterrein hebben last van zogenaamde ‘wildparkeerders’. Het terrein is in principe toegankelijk voor iedereen, maar eigenlijk alleen bedoeld voor werknemers en bezoekers. Niet iedereen neemt dat echter zo nauw en zo gebeurt het vaak dat mensen hun auto gewoon uit gemak op een dergelijk bedrijventerrein parkeren.
Voor veel bedrijven is dit ontzettend vervelend.
Daarom zijn er nu bedrijven die de auto’s van dit soort wildparkeerders van een wielklem voorzien. De gedupeerde automobilist dient dan een nummer te bellen, waarna het bedrijf de klem komt verwijderen. In deze gevallen moeten de parkeerterreinen van bedrijven uiteraard voorzien zijn van voldoende waarschuwingsborden, zodat ‘onwetende’ parkeerders kunnen zien dat het toch echt een privéterrein is en dat ze een wielklem kunnen oplopen als ze er parkeren.
Om welk wiel? Maakt dat wat uit? vraag jij je misschien af. Jazeker!
Je wilt absoluut maximale zichtbaarheid. Aan de ene kant om autodieven te ontmoedigen en aan de andere kant zodat je zelf niet vergeet dat je een wielklem op je auto hebt geplaatst. We hoeven je vast niet uit te leggen dat rijden met een wielklem behoorlijke schade aan je auto aan kan richten. Breng de klem om (schade te voorkomen) daarom altijd aan op een wiel aan de bestuurderszijde van de auto. Daar valt hij het meest op.
Re: Extra diefstalbeveiliging
Er is nog een middel om het dieven wat moeilijker te maken. Een accupool klem met stroomonderbreker.
Snelle dieven zullen verrast zijn en er vandoor gaan of wanneer ze tijd genoeg hebben gaan ze op zoek naar de accu. Het is niet afdoende maar wel extra.
Nu zie ik de meeste al denken, ja lekker makkelijk, geen alarm meer . Daar heb je gelijk in maar het is mogelijk om een bypass te maken met een zekering van 5 of 7½ amp ertussen. genoeg voor alarm, ontgrendelen en sluiten deuren en eventueel klokje. Starten gaat niet lukken met die zekering ertussen. Snelle dieven zullen verrast zijn en er vandoor gaan of wanneer ze tijd genoeg hebben gaan ze op zoek naar de accu. Het is niet afdoende maar wel extra.
-
- Berichten: 67
- Lid geworden op: 08 dec 2017, 20:35
Re: Extra diefstalbeveiliging
De mijne heeft een Lucas antidiefstalsysteem
(zit geen logica in en is dus niet te kraken:-))
Werkt feilloos. (tot op heden)
Werkt feilloos. (tot op heden)
Re: Extra diefstalbeveiliging
Bij de Fiat 500 (beveiliging type 'volomen ruk) nam ik altijd de rotor mee uit de verdelerkap.
Bij de Mini (idem) de bougiekabel. Veelplezier bij het starten, heren autodieven...
Bij de Mini (idem) de bougiekabel. Veelplezier bij het starten, heren autodieven...
Re: Extra diefstalbeveiliging
Als ze hem willen hebben nemen ze hem gewoon mee. Diverse dure Jags als E types en XK's zijn binnen no time verdwenen en niemand had iets opgemerkt.
Als je naar de motorforums gaat zien je dat er bijna dagelijks motoren worden gestolen, uit parkeergarages, met vier dure kabel en kettingsloten aan de grond of palen vastgezet, met alarmsystemen, maar ze worden gewoon meegenomen.
Het is de tijd en de hermandad kan er niets aan doen, geen personeel en dus geen tijd.
Toen ik heel lang geleden in de 20 was had in de mooie Norton die ik nu ook weer heb en die heeft magneetontsteking. Dus je zet de benzinekraan open, drukt even op de vlotterpen, geeft hem een schop en het monster komt tot leven.
En die zette ik overal neer, Zandvoort, Assen, Nurburgring en hij bleef gewoon staan zonder sloten of andere meuk.
Die tijden zijn voorbij.
Als je naar de motorforums gaat zien je dat er bijna dagelijks motoren worden gestolen, uit parkeergarages, met vier dure kabel en kettingsloten aan de grond of palen vastgezet, met alarmsystemen, maar ze worden gewoon meegenomen.
Het is de tijd en de hermandad kan er niets aan doen, geen personeel en dus geen tijd.
Toen ik heel lang geleden in de 20 was had in de mooie Norton die ik nu ook weer heb en die heeft magneetontsteking. Dus je zet de benzinekraan open, drukt even op de vlotterpen, geeft hem een schop en het monster komt tot leven.
En die zette ik overal neer, Zandvoort, Assen, Nurburgring en hij bleef gewoon staan zonder sloten of andere meuk.
Die tijden zijn voorbij.
Re: Extra diefstalbeveiliging
De tijden van de Hermandad ook. In mijn Jag zit een chip van een ouwe i-Phone.Han schreef: 26 feb 2018, 15:59 Als ze hem willen hebben nemen ze hem gewoon mee. Diverse dure Jags als E types en XK's zijn binnen no time verdwenen en niemand had iets opgemerkt.
Als je naar de motorforums gaat zien je dat er bijna dagelijks motoren worden gestolen, uit parkeergarages, met vier dure kabel en kettingsloten aan de grond of palen vastgezet, met alarmsystemen, maar ze worden gewoon meegenomen.
Het is de tijd en de hermandad kan er niets aan doen, geen personeel en dus geen tijd.
Toen ik heel lang geleden in de 20 was had in de mooie Norton die ik nu ook weer heb en die heeft magneetontsteking. Dus je zet de benzinekraan open, drukt even op de vlotterpen, geeft hem een schop en het monster komt tot leven.
En die zette ik overal neer, Zandvoort, Assen, Nurburgring en hij bleef gewoon staan zonder sloten of andere meuk.
Die tijden zijn voorbij.
En dan zoek ik de dader gewoon op, die past vast in de kofferbak.
Zo niet dan maak ik hem wel passend, helemaal geen probleem.
Heb tegenwoordig stroom in de bus en een elektrische recipro-zaag.
Tried & tested. :mrgreen:
Re: Extra diefstalbeveiliging
Snode plannen Mario!
Mijn jongste zoon zegt altijd: je kunt grote problemen oplossen met een klein bijltje.
Mijn jongste zoon zegt altijd: je kunt grote problemen oplossen met een klein bijltje.
Re: Extra diefstalbeveiliging
Ik heb er vroeger al eens eentje betrapt, die probeerde mijn Range Rover open te peuteren.Han schreef: 26 feb 2018, 23:12 Snode plannen Mario!
Mijn jongste zoon zegt altijd: je kunt grote problemen oplossen met een klein bijltje.
Die is na enkele rake trappen in de Wijnhaven beland. Het was ongeveer hetzelfde weer als nu.
Gaf wel nogal lawaai.
Re: Extra diefstalbeveiliging
Het merken van een klassieker
Daarmee bedoelen we het herkenbaar maken van de klassieker of onderdelen daar van. En dat kan dan weer heel erg belangrijk zijn als uw gestolen klassieker opeens op het Internet op duikt. En dat kan overigens zomaar één of twee jaar na de diefstal zijn.
HIJ STOND OP INTERNET TE KOOP. EN HET WAS HEM
De klassieker op de foto’s had een paar kenmerken die de ex eigenaar te goed herkende. Dat moest de auto zijn die een jaar daarvoor uit zijn garage was verdwenen! Hij telefoneerde de verkoper om een afspraak te maken. Volgens de papieren had de verkoper de auto pas een paar maanden. Hij had hem te koop aangeboden in verband met zijn vertrek naar het buitenland.
DE VERKOPER WAS TER GOEDER TROUW
Bij de bezichtiging vielen de ex eigenaar nog een aantal details op waardoor hij er van overtuigd was dat dit de auto was die bij hem in de garage hoorde. Dus ging hij naar de politie. De politie ging op onderzoek uit. De auto was volgens de eigenaar in goed vertrouwen gekocht. De papieren en de nummers had hij voor aankoop gecontroleerd. Ze waren in orde. Natuurlijk.
Want de klassieker was professioneel ‘omgekat’. De politie beloofde onderzoek te doen naar de vorige ‘eigenaar’. Maar voorlopig bleef de klassieker bij de verkopende partij omdat er geen reden was dat die iets met de diefstal had te maken. De nummers waren professioneel veranderd. Die verandering is te traceren. Maar daar moet je de auto dan wel voor hebben.
Het was in dit geval een eenvoudiger zaak geweest als de bestolen eigenaar zijn bezit van duidelijke kenmerken had voorzien. En nog belangrijker: als hij die met foto’s had kunnen documenteren.
WAAR PRATEN WE DAN OVER?
Natuurlijk kennen we de in de ruiten geëtste of gegraveerde kentekens. Het is even werk, maar die kunnen zelfs uit het zicht geplaatst worden door ze onder de raamrubbers te laten vallen. Maar het is niet alleen het glaswerk dat gemerkt kan worden. EN DAT HOEFT NIET EENS EEN DURE AFFAIRE TE ZIJN
Met een centerpons en/of een setje slagletters kun je diverse (technische) delen van een uniek paspoort voorzien. Zo’n slaglettersetje kost niet veel bij onze adverteerders.Een ingeslagen puntje of een driecijfer letter/cijfer code lijkt doorgaans op iets dat af fabriek aangebracht had kunnen worden. Dat wekt geen argwaan bij dieven. Nogmaals: Het verhaal houdt alleen steek als er foto’s van gemaakt worden. De bevestiging door een getuige geeft daarbij bonuspunten. HET KAN OOK MEER HIGH TECH
Er is ook een chique manier om delen te merken. Slagletters in de motorkap van een E-type zij immers minder gewenst. Die aanpak werkt met een soort ‘technisch DNA. Het spul is drager van heel kleine, kenmerkende deeltjes. Elke ‘set’ heeft daarbij zijn eigen ‘vingerafdruk’ die in de database van de producent wordt opgeslagen. En die kan onder een uitgelezen worden.
VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN
Wat in deze tijd overigens erg handig is zijn de GSM apps die samen met een melder in de klassieker duidelijk maken als er aan de klassieker gerommeld wordt. Want daarmee kunt u mogelijk de diefstal van uw klassieker voorkomen. En zegt het oude spreekwoord niet “Voorkomen is beter dan genezen?”
Daarmee bedoelen we het herkenbaar maken van de klassieker of onderdelen daar van. En dat kan dan weer heel erg belangrijk zijn als uw gestolen klassieker opeens op het Internet op duikt. En dat kan overigens zomaar één of twee jaar na de diefstal zijn.
HIJ STOND OP INTERNET TE KOOP. EN HET WAS HEM
De klassieker op de foto’s had een paar kenmerken die de ex eigenaar te goed herkende. Dat moest de auto zijn die een jaar daarvoor uit zijn garage was verdwenen! Hij telefoneerde de verkoper om een afspraak te maken. Volgens de papieren had de verkoper de auto pas een paar maanden. Hij had hem te koop aangeboden in verband met zijn vertrek naar het buitenland.
DE VERKOPER WAS TER GOEDER TROUW
Bij de bezichtiging vielen de ex eigenaar nog een aantal details op waardoor hij er van overtuigd was dat dit de auto was die bij hem in de garage hoorde. Dus ging hij naar de politie. De politie ging op onderzoek uit. De auto was volgens de eigenaar in goed vertrouwen gekocht. De papieren en de nummers had hij voor aankoop gecontroleerd. Ze waren in orde. Natuurlijk.
Want de klassieker was professioneel ‘omgekat’. De politie beloofde onderzoek te doen naar de vorige ‘eigenaar’. Maar voorlopig bleef de klassieker bij de verkopende partij omdat er geen reden was dat die iets met de diefstal had te maken. De nummers waren professioneel veranderd. Die verandering is te traceren. Maar daar moet je de auto dan wel voor hebben.
Het was in dit geval een eenvoudiger zaak geweest als de bestolen eigenaar zijn bezit van duidelijke kenmerken had voorzien. En nog belangrijker: als hij die met foto’s had kunnen documenteren.
WAAR PRATEN WE DAN OVER?
Natuurlijk kennen we de in de ruiten geëtste of gegraveerde kentekens. Het is even werk, maar die kunnen zelfs uit het zicht geplaatst worden door ze onder de raamrubbers te laten vallen. Maar het is niet alleen het glaswerk dat gemerkt kan worden. EN DAT HOEFT NIET EENS EEN DURE AFFAIRE TE ZIJN
Met een centerpons en/of een setje slagletters kun je diverse (technische) delen van een uniek paspoort voorzien. Zo’n slaglettersetje kost niet veel bij onze adverteerders.Een ingeslagen puntje of een driecijfer letter/cijfer code lijkt doorgaans op iets dat af fabriek aangebracht had kunnen worden. Dat wekt geen argwaan bij dieven. Nogmaals: Het verhaal houdt alleen steek als er foto’s van gemaakt worden. De bevestiging door een getuige geeft daarbij bonuspunten. HET KAN OOK MEER HIGH TECH
Er is ook een chique manier om delen te merken. Slagletters in de motorkap van een E-type zij immers minder gewenst. Die aanpak werkt met een soort ‘technisch DNA. Het spul is drager van heel kleine, kenmerkende deeltjes. Elke ‘set’ heeft daarbij zijn eigen ‘vingerafdruk’ die in de database van de producent wordt opgeslagen. En die kan onder een uitgelezen worden.
VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN
Wat in deze tijd overigens erg handig is zijn de GSM apps die samen met een melder in de klassieker duidelijk maken als er aan de klassieker gerommeld wordt. Want daarmee kunt u mogelijk de diefstal van uw klassieker voorkomen. En zegt het oude spreekwoord niet “Voorkomen is beter dan genezen?”
Re: Extra diefstalbeveiliging
Diefstal van klassiekers
Diefstal van klassiekers. Dat is een verdienmodel. En klassiekerliefhebbers zijn een perfecte doelgroep. Wanneer je een piano steelt, dan moet je een hoop sjouwen. Onze klassiekers hebben wielen. Daar stap je in en je rijdt er mee weg. En vanuit de rafelranden van de grensprovincies ben je dan zomaar met een kwartiertje na het starten van je nieuwe aanwinst over de grens.
WAT TE DOEN ALS JE KLASSIEKER TOCH GESTOLEN WORD
Informeer eerst de politie. Ai. Dat wil nogal eens moeilijk zijn. Maar blijf het proberen. Noteer de naam van de politiepersoon die u mogelijk aan de lijn krijgt. Dat in vereband met mogelijke, latere verzekeringscommunicatie. Als u uw melding heeft doorgegeven, dan wordt de klassieker als gestolen in het systeem wordt gezet en dat nu alle politiewagens het signalement en kenteken krijgen. Als nu denkt aan helicopters en wegafzettingen, dan heft u teveel Amerikaanse TV series gekeken. De politie gaat ook zeker niet aan de slag om op Internet uw voertuig op te sporen. En als u een track&trace apparaat heeft ingebouwd, dan is dat voornamelijk voor uw eigen geruststelling. Hoewel: een ondernemer die zijn twee auto’s zo naar Polen zag rijden daar anders overdacht. Hij ging met 6 sportschoolvrienden in twee jeeps met aanhangers naar Polen toe. En had het geluk dat hij daar zijn eigendom onbeheerd in een loods vond staan. We noemen dat onbeheerd zijn een geluk. Want in voormalige Oostbloklanden is vuurwapenbezit aanzienlijk gangbaarder dan bij ons. Maar met de melding bij de politie heeft u zich ingedekt bij de verzekering. En die gaat u dan contacten. Als er iets gevonden wordt.
DE VERZEKERING
Met het proces verbaal in de hand – of digitaal – meldt u zich vervolgens bij uw assuradeur. En daarbij is het dan ook erg handig als u een recent taxatierapport van uw klassieker kunt overhandigen. Zo’n recent rapport is van belang omdat sommige klassiekers de laatste tijd wel erg rap in waarde zijn gestegen.
ZOEK ADVERTENTIES NA
Triest maar waar. De grootste kans om uw bezit terug te krijgen is door er zelf naar te zoeken. Op Internet wordt enorm veel gestolen waar aangeboden, ook gestolen klassiekers. En natuurlijk is ook Facebook verderfelijk. Maar u kunt met dat Internet ook uw voordeel doen. Zet de diefstal in elk geval met het verzoek het bericht zoveel mogelijk te delen op FB, ook via vrienden en bekenden. De kans op succes is klein, maar toch…
Daarna is het tijd voor iets dat leuk zou zijn als het niet om uw gestolen klassieker zo gaan: Ga op het Internet op zoek naar buitenlandse tegenhangers van MP, Speurders en dergelijke. U komt dan terecht in de landen waar een redelijke groep mensen de laatste tien-vijftien jaar aardig wat geld hebben verdiend. En die mensen willen zich aan onze rijkdom spiegelen. Ze willen dus ook klassiekers hebben. En in die landen is het ‘regelen’van papieren doorgaans wat makkelijker dan hier. Denk aan Polen, wat Balkanlanden, Rusland, Turkije en Griekenland. Allegro.pl en Basos.cz zijn daar leuke voorbeelden van.
INTERNET, DE GROTE NIVELLATOR
U ziet op die sites ook dat Internet de grote gelijkmaker is op prijsgebied. De vraagprijzen, ook voor niet EU landen, staan vaak in euro’s genoteerd. En in dollars. En wat voor spanningsveld dat geeft in een land als Slowakije waar een maandloon van 800 euro als prima geld wordt gezien?
En als u uw klassieker op zo’n site terug vindt? Dan weet u waar hij is… En is het verder aan uw eigen inventiviteit. Er zijn mensen die in opdracht voertuigen ophalen en terugbrengen. Dat zijn professionals. Begin er niet zelf aan.
DE TAXATIE DUS
Een goede taxatie is een gefundeerde prijs waar op u op korte termijn een een klassieker in dezelfde staat en toestand kunt kopen. Zo’n taxatie valt daarom doorgaans altijd hoger dan de verkoopprijs. Maar in verzekeringssituaties is die taxatie uw rugdekking.
Diefstal van klassiekers. Dat is een verdienmodel. En klassiekerliefhebbers zijn een perfecte doelgroep. Wanneer je een piano steelt, dan moet je een hoop sjouwen. Onze klassiekers hebben wielen. Daar stap je in en je rijdt er mee weg. En vanuit de rafelranden van de grensprovincies ben je dan zomaar met een kwartiertje na het starten van je nieuwe aanwinst over de grens.
WAT TE DOEN ALS JE KLASSIEKER TOCH GESTOLEN WORD
Informeer eerst de politie. Ai. Dat wil nogal eens moeilijk zijn. Maar blijf het proberen. Noteer de naam van de politiepersoon die u mogelijk aan de lijn krijgt. Dat in vereband met mogelijke, latere verzekeringscommunicatie. Als u uw melding heeft doorgegeven, dan wordt de klassieker als gestolen in het systeem wordt gezet en dat nu alle politiewagens het signalement en kenteken krijgen. Als nu denkt aan helicopters en wegafzettingen, dan heft u teveel Amerikaanse TV series gekeken. De politie gaat ook zeker niet aan de slag om op Internet uw voertuig op te sporen. En als u een track&trace apparaat heeft ingebouwd, dan is dat voornamelijk voor uw eigen geruststelling. Hoewel: een ondernemer die zijn twee auto’s zo naar Polen zag rijden daar anders overdacht. Hij ging met 6 sportschoolvrienden in twee jeeps met aanhangers naar Polen toe. En had het geluk dat hij daar zijn eigendom onbeheerd in een loods vond staan. We noemen dat onbeheerd zijn een geluk. Want in voormalige Oostbloklanden is vuurwapenbezit aanzienlijk gangbaarder dan bij ons. Maar met de melding bij de politie heeft u zich ingedekt bij de verzekering. En die gaat u dan contacten. Als er iets gevonden wordt.
DE VERZEKERING
Met het proces verbaal in de hand – of digitaal – meldt u zich vervolgens bij uw assuradeur. En daarbij is het dan ook erg handig als u een recent taxatierapport van uw klassieker kunt overhandigen. Zo’n recent rapport is van belang omdat sommige klassiekers de laatste tijd wel erg rap in waarde zijn gestegen.
ZOEK ADVERTENTIES NA
Triest maar waar. De grootste kans om uw bezit terug te krijgen is door er zelf naar te zoeken. Op Internet wordt enorm veel gestolen waar aangeboden, ook gestolen klassiekers. En natuurlijk is ook Facebook verderfelijk. Maar u kunt met dat Internet ook uw voordeel doen. Zet de diefstal in elk geval met het verzoek het bericht zoveel mogelijk te delen op FB, ook via vrienden en bekenden. De kans op succes is klein, maar toch…
Daarna is het tijd voor iets dat leuk zou zijn als het niet om uw gestolen klassieker zo gaan: Ga op het Internet op zoek naar buitenlandse tegenhangers van MP, Speurders en dergelijke. U komt dan terecht in de landen waar een redelijke groep mensen de laatste tien-vijftien jaar aardig wat geld hebben verdiend. En die mensen willen zich aan onze rijkdom spiegelen. Ze willen dus ook klassiekers hebben. En in die landen is het ‘regelen’van papieren doorgaans wat makkelijker dan hier. Denk aan Polen, wat Balkanlanden, Rusland, Turkije en Griekenland. Allegro.pl en Basos.cz zijn daar leuke voorbeelden van.
INTERNET, DE GROTE NIVELLATOR
U ziet op die sites ook dat Internet de grote gelijkmaker is op prijsgebied. De vraagprijzen, ook voor niet EU landen, staan vaak in euro’s genoteerd. En in dollars. En wat voor spanningsveld dat geeft in een land als Slowakije waar een maandloon van 800 euro als prima geld wordt gezien?
En als u uw klassieker op zo’n site terug vindt? Dan weet u waar hij is… En is het verder aan uw eigen inventiviteit. Er zijn mensen die in opdracht voertuigen ophalen en terugbrengen. Dat zijn professionals. Begin er niet zelf aan.
DE TAXATIE DUS
Een goede taxatie is een gefundeerde prijs waar op u op korte termijn een een klassieker in dezelfde staat en toestand kunt kopen. Zo’n taxatie valt daarom doorgaans altijd hoger dan de verkoopprijs. Maar in verzekeringssituaties is die taxatie uw rugdekking.