Talbot Sunbeam

Gebruikersavatar
KeesH
Reactions: 0
Berichten: 396
Lid geworden op: 26 nov 2017, 17:04
Locatie: Roosendaal

Talbot Sunbeam

Bericht door KeesH »

Talbot was een Brits/Frans automerk. Na een reeks overnames werd het merk uiteindelijk eigendom van PSA Peugeot Citroën, die het gebruik van de merknaam Talbot deed herleven van 1978 tot 1994.

Het was 1977 toen de Sunbeam op de markt kwam. Een auto met vele gezichten, die ook divers bloed met zich meedroeg. Namen als Chrysler, PSA en natuurlijk Lotus gingen gepaard met het model.
talbot-sunbeam.jpg
De Sunbeam werd, onder de naam van Chrysler, oorspronkelijk geleverd met een 0.9, 1.3 en een 1.6 motor. Later, toen de Europese tak van Chrysler werd overgenomen door PSA, kreeg het model de naam Talbot Sunbeam mee. Het model werd geproduceerd in de jaren 1977 tot en met 1981. Chrysler wilde een hetere versie van het model, maar had de techniek er niet voor in huis. Het was Des O’Dell (R.I.P) die medeverantwoordelijk was voor het tot stand komen van de samenwerking tussen Lotus en Chrysler/PSA. Met een Lotus motor moest de Sunbeam de strijd aangaan met de Vauxhall HS Chevettes en de Ford RS Escorts. Twee ontzettende populaire auto’s uit die tijd, waar de Ford vooral bekendheid genoot door behaalde faam in de rally-wereld.
1024px-Talbot_Sunbeam_Lotus_-_Race_Retro_2008_01.jpg
In 1979 kwam de fantastische hot hatch op de markt. Letterlijk een rally-kanon voor op de straat. In bovenstaande race-trim was de 2.4 vierpitter van Lotus goed voor 250 pk. In straatkloffie kreeg de Sunbeam ‘slechts’ 152 pk mee. Weet wel: de auto woog een minimale 960 kg. Dan is dik 150 pk opeens wél veel. De sportieve hatch zat in 7.4 seconden op de 96 km/u en de topsnelheid bedroeg 195 km/u. Not bad at all. Het onderscheidende karakter van de auto zat hem ook in de aandrijving. De hot hatch stuurde al zijn kracht naar de achterwielen, wat zorgde voor het betere gooi en smijtwerk. Het rally-avontuur was niet zonder succes. De Sunbeam-Lotus nam tussen 1979 en 1982 deel aan verscheidene internationale rallykampioenschappen en wist in 1981 het wereldkampioenschap binnen te slepen.
talbot-sunbeam-lotus-81wrc.jpg
De auto heeft door de jaren heen een icoonstatus weten op te bouwen. Exemplaren worden op veilingen met uiteenlopende bedragen verkocht. Vorig jaar werd op een tweedaagse veiling in Engeland omgerekend ruim 68.000 euro neergeteld voor een Sunbeam-Lotus. Een hoop geld voor een auto waar een leek het verschil niet zal zien tussen een Opel Corsa uit ’91 of de bijzondere Brit. De liefhebber weet natuurlijk beter.
0
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Terug naar “Talbot”