Winterstalling

Onderwerpen die gelden voor alle klassiekers zoals lak onderhoud, leeronderhoud...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
KeesH
Berichten: 396
Lid geworden op: 26 nov 2017, 17:04
Locatie: Roosendaal

Winterstalling

Bericht door KeesH »

Bezit je een klassieker die, volgens de laatste belastingmaatregel, in de winter van de weg af moet, dan zul je je wellicht afvragen:"Waar ga ik mijn oldtimer stallen deze winter?" Want gewoon buiten laten staan, als de auto op openbaar terrein staat, dat mag bijvoorbeeld niet. Dat betekent onder andere, dat de klassieker echt van de openbare weg af zal moeten.

Voor 1 december moet je voor je klassieker dan ook een winterstalling geregeld hebben en moet de auto er staan. Op straffe van hoogstwaarschijnlijk het alsnog moeten betalen van de volledige wegenbelasting voor een heel jaar, wanneer je auto na 1 december nog op openbare weg staat en dit door de belastingdienst ontdekt wordt.

Als je een klassieker hebt, die op benzine rijdt en die tussen de 25 en de 40 jaar oud is, dan heb je voor dit jaar waarschijnlijk maximaal 120 Euro aan wegenbelasting hoeven te betalen.

Echter, met name een grote luxe klassieker weegt al snel rond de 1400 à 1500 kilo. En is daarmee een auto waar je normaal gesproken dan al snel zo'n 900 Euro aan wegenbelasting per jaar voor zou moeten betalen.

Een bedrag dat je niet graag even als naheffing wilt ontvangen van de belastingdienst, omdat je net iets te laat bent geweest met het stallen van je klassieker voor de wintermaanden.

Volgens de laatste belastingmaatregel zijn de maanden waarin de klassieker zich niet op de openbare weg mag bevinden de maanden: december,januari en februari.

Voor deze maanden zal je dan ook een stalling moet gaan vinden voor je oldtimer, wanneer je daar zelf niet over beschikt.

Een winterstalling moet overdekt zijn. En het liefst ook vorstvrij. Maar het allerbelangrijkste is wel dat de stalling droog is. En dat je de auto ook bij voorkeur droog de stalling in rijdt. Vooral wanneer deze stalling een afgesloten ruimte is.

Volgens velen is stalling die droog is, maar waar de wind wel vrij spel heeft, de beste plek om een auto te stallen. Omdat juist de wind er dan voor zorgt dat achtergebleven vocht in de auto alsnog verdwijnt.

Iets wat minder snel zal gebeuren wanneer de auto in afgesloten stalling staat.

Maar zoals gezegd, een stalling moet vooral droog zijn. En zeker een afgesloten stalling. Maar helaas is dat lang niet altijd het geval. Want vocht kan namelijk ook uit de grond komen. Vooral wanneer een stalling slechts voorzien is van een tegelvloer, waar het vocht makkelijk door omhoog kan komen.

Iets dat ernstige roestvorming aan een auto kan veroorzaken, wanneer de ruimte afgesloten is, en het vocht dus niet weg kan, behalve dan de auto in.

Een garage box met een laag plafond, is dan ook niet echt een winterstalling die de voorkeur verdient. En zeker niet voor een klassieker die 3 maanden lang de stalling absoluut niet mag verlaten.

Als je in het Oosten van het land woont, dan kun je qua klassieker stalling misschien wel niet beter zitten. In het Oosten van het land heb je namelijk veel mensen die boerderijen bezitten en die tevens loodsen bezitten.
$_86 (3).JPG
Velen daarvan bieden ruimte die ze over hebben vaak al aan als caravanstalling. En een ruimte die als caravanstalling fungeert, kan doorgaans ook prima dienst doen als stalling voor jouw klassieker.
$_86 (4).JPG
Want de vloeren in moderne afgesloten loodsen zijn vaak van beton. Bovendien zijn de pafonds van dergelijke loodsen hoog. Waardoor het in die ruimten zelden te vochtig zal zijn.

Echter, het is niet alleen de vraag waar je het beste je klassieker kunt stallen, maar tevens hoe je jouw klassieker het beste kan stallen. Hier volgen dan ook wat tips voor hoe jij jouw klassieker het best kan stallen:
  • Zet de auto op bokken met de wielen van de grond, of pomp in ieder geval de banden goed hard op. Dit voorkomt namelijk vlakke plekken op de banden. Vlakke plekken die straks trillingen in het stuur kunnen veroorzaken wanneer je weer gaat rijden.
  • Verwijder de accu uit de auto en zorg thuis dat deze op spanning blijft, of sluit in de stalling een druppelader aan op de accu om 'm op spanning te houden.
  • Zet je auto bij voorkeur niet op de handrem, maar alleen in de eerste versnelling. Een auto lange tijd op de handrem laten staan kan leiden tot vastzittende remschoenen. Iets dat ervoor kan zorgen dat de wielen niet langer meer willen draaien wanneer je de auto weer uit de stalling wilt halen.
  • Laat het vriespunt van de antivries of de koelvloeistof in de auto controleren bij een garage, of koop een stuk gereedschap om het zelf te doen. Want je wilt er na de winter niet achter komen dat door bevriezing iets ernstig kapot gegaan is aan de motor of aan het koelsysteem.
  • Zorg ervoor dat je auto schoon is en droog. En zet de lak goed in de was voordat je 'm in de stalling zet. Op deze manier, heb je de minste kans op roestvorming en door de was hecht stof en vuil zich niet aan de lak van de auto.
Het stallen van je klassieker voor de winter goed voorbereiden en er tevens voor zorgen dat je een geschikte stalling hebt voor je klassieker, zorgt ervoor dat je na de winter direct weer plezier kunt hebben van je klassieker.
Gebruikersavatar
KeesH
Berichten: 396
Lid geworden op: 26 nov 2017, 17:04
Locatie: Roosendaal

Re: Winterstalling

Bericht door KeesH »

Bijna alle klassiekers zijn nu – goed op de winter voorbereid – bezig aan hun winterslaap. Maar zo’n winterslaap kan uitlopen ineen nare droom of een nachtmerrie. Bij een echt goed geregelde klassiekerstalling is dat risico vrijwel niet aanwezig. Maar er staan enorm veel klassiekers in ‘half officiële stalling’. En om te beginnen: Dat kan best eens de eigen garage zijn.

Wist u dat een daar geparkeerde klassiekers met een actief kenteken doorgaans niet met de garageboedel mee verzekerd is? Als hij geschorst is, dan is hij dat overigens wel. Het is dus zinnig om de gestalde klassieker in elk geval een brand en diefstal verzekering cadeau te doen.

Brand is natuurlijk altijd een risico, maar de mogelijkheid dat uw klassieker uit een rustiek gelegen stalling word gekidnapped blijkt tegenwoordig aanzienlijk groter dan het brandrisico. En het is verbazend hoe brutaal dieven tegenwoordig zijn. Zelfs de zestiger jaren pleintjes met garageboxen midden in woonwijken zijn niet veilig voor ze.

Als u uw klassieker elders onder dak heeft gebracht is het ook zinnig om de stalling gever eens te vragen hoe het zit met de verzekering van de opgeslagen klassiekers. Want oude boerenschuren, kassen, en dat soort dingen kunnen dan wel beschutting geven, maar de uitbaters van dat soortstallingen zien hun werk vaak als een basale bron van inkomsten. “Zet hem daar maar neer en zie maar”. Geen bonnetjes, geen toezicht, geen verhaal te halen… “Ach.Wat kan er gebeuren?” Best veel dus.

Het feit dat sommige van die stallingen nogal diep in de diverse groene gebieden liggen plus dat de betaling van de – prettig lage –stallingskosten gewoon handje contantje gaan geeft ook geen bonuspunten bij de afhandeling van zaken als er wat mis gaat. Bedenk dus : goedkoop is (maar al te vaak) duurkoop.

Maar hoe of waar u uw klassieker ook heeft gezet: laat hem niet de hele winter alleen. Even de hoes er af en de ramen/deuren open om het even te laten ventileren. Die hoes kan trouwens goud waard zijn tijdens het stallen in een lege boerenschuur of zo. Eens kijken of een slim stel muizen geen nest in het luchtfilter heeft gemaakt. De deuren en ramen weer dicht doen omdat ze anders ook toegang tot allerlei gedierte kunnen geven. Het plaatsen van een verse vochtvreter kan ook geen kwaad.

We hadden het net over die autohoes. Kijk daar tijdens uw bezoek ook nog even naar. Mocht het er eentje zijn die ooit als aardigheidje uit de budgethoek is gekomen, dan verdient dat ook aandacht. Autohoezen moeten ‘ademend’ zijn. Anders ontstaat er condens onder. En als die waterdamp niet weg kan, dan doet hij gluiperig gemende dingen met lak, chroom en metaal.

Ook nog zo’n aandachtspuntje: tijdens een winterbezoek kunt u ook nog een dosis ethanolkiller in de tank gooien. Eigenlijk had dat al bij de laatste rit gedaan moeten zijn. En als u die laatste rit voor de volgende stop op Aspen benzine rijdt, dan start uw klassieker het voorjaar daar op weer als een zonnetje. En heus: het nieuwe voorjaar zit er al weer aan te komen.(Bron:AMK)
Gebruikersavatar
jaapvanthoff
Berichten: 15
Lid geworden op: 24 mar 2018, 08:41

Re: Winterstalling

Bericht door jaapvanthoff »

Op de laatste alinea van het AMK stukje wil ik graag opmerken dat Aspen benzine met een prijs van € 2.80 per liter niet erg realistisch is.
BP 98, Shell V power, Firezone 102 en alle andere supers die ik vergeten ben lijkt me beter.
Als er maar geen bio ethanol in zit.

En als aanvulling: waar benzine zit kan geen roest ontstaan, dus wij-stalen-tanken-rijders: vullen tot de nok!
Gebruikersavatar
KeesH
Berichten: 396
Lid geworden op: 26 nov 2017, 17:04
Locatie: Roosendaal

Re: Winterstalling

Bericht door KeesH »

Volgens mij zit er in Shell V-power wel ethanol. Kan nergens duidelijk vinden waar staat van niet . Volgens safety data sheet zit in V-power tot 5% ethanol.
Plaats reactie

Terug naar “Klassiekers, weetjes en feitjes”