Banden van je klassieker

Onderwerpen die gelden voor alle klassiekers zoals lak onderhoud, leeronderhoud...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
KeesH
Berichten: 396
Lid geworden op: 26 nov 2017, 17:04
Locatie: Roosendaal

Banden van je klassieker

Bericht door KeesH »

Dat het belangrijk is dat je banden de juiste hoeveelheid lucht bevatten en dat het handig is als er wat profiel op zit, dat weten we wel. Maar het is om nog veel meer redenen belangrijk om je banden regelmatig te controleren en ze goed te onderhouden. Periodieke controle en goed onderhoud verlengen de levensduur van je banden en daarnaast weet je zeker dat je veilig rond rijdt. Dit geldt uiteraard voor de banden onder elke auto, maar het heet hier nu eenmaal klassiekerplein.nl dus wij betrekken dit even op de oudere auto's.

De meeste hier worden er zelf mee geconfronteerd wanneer ze besluiten om hun klassieker uit de winterstalling te halen en daar met de Pasen mee gaan te rijden. Meestal rijdt hij niet zo lekker, bonken door platte kant aan band en als je pech hebt ook nog lek. En dan blijkt ook nog je reserve band leeg te zijn.

LEEFTIJD VAN JE BAND CONTROLEREN
Maar goed. De band was dus compleet aan flarden en het karkas hing er gewoon uit. Mijn eigen stomme schuld want ik had duidelijk de banden niet goed gecontroleerd. Gelukkig liep het goed af mede door het feit dat ik niet erg hard reed. Zeker als je auto een tijd stil gestaan heeft en je banden er al een tijd op zitten, is het zinvol om de banden goed te controleren op bulten en onregelmatigheden. Overigens staat de datum waarop je banden gemaakt zijn op de zijkant. Dit is bij elke band verplicht middels de zogenaamde DOT (Department of Transportatoin) code.

De DOT-code is te vinden op de wang van je autoband. Daar zijn nog een aantal meer markeringen te vinden. Hier kun je zien wat voor soort band het is, welk type band je dus kunt monteren als deze versleten is en hoe de band het beste presteert. In de zogenaamde DOT-code is productiedatum van de band vermeld. Tot en met 1999 bestaat de DOT-code meestal uit 3 cijfers. Deze cijfers hebben betrekking op de week en het jaar van fabricage; de twee voorlaatste posities geven het weeknummer aan en de laatste positie het laatste cijfer van het jaartal.

Bijvoorbeeld:
380 = Week 38 van het jaar 1990 of 1980 (als je niet weet of het 1980 of 1990 is dan moet je je sowieso afvragen of het geen tijd is om je banden te vervangen…).

174 = Week 17 van het jaar 1984 of 1974

Vanaf 2000 wordt de DOT-code in vier cijfers weergegeven, de eerste twee cijfers voor de week en de laatste twee cijfers voor het jaar van fabricage.

Bijvoorbeeld:

2801 = Week 28 van het jaar 2001

0711 = Week 07 van het jaar 2011

CODE OP BANDEN
Op je banden staan nog meer tekens die een belangrijke betekenis hebben. Dit staat in de volgorde: Breedte van de band, hoogte van de band, velgmaat in inches met daarbij de snelheidscodering van de band en het draagvermogen.
juiste-bandenmaat.jpg
In het geval van de band op de afbeelding is de breedte 245mm, de hoogte 45% van de breedte en de velgmaat 17 inch. waarbij de letter H de maximale snelheid aangeeft, in dit geval dus 210 km/u.

Snelheidssymbool -> Maximum snelheid in km/u

B Symbool -> 50 km/u
E Symbool -> 70 km/u
F Symbool -> 80 km/u
G Symbool -> 90 km/u
J Symbool -> 100 km/u
K Symbool -> 110 km/u
L Symbool -> 120 km/u
M Symbool -> 130 km/u
N Symbool -> 140 km/u
P Symbool -> 150 km/u
Q Symbool -> 160 km/u
R Symbool -> 170 km/u
S Symbool -> 180 km/u
T Symbool -> 190 km/u
H Symbool -> 210 km/u
V Symbool -> 240 km/u
W Symbool -> 270 km/u
Y Symbool -> 300 km/u

Loadindex(draagvermogen)
load-index-autobanden.jpg
UITDROGING VAN JE BANDEN
Wanneer je banden wat ouder zijn, kunnen ze uitdrogen. Je ziet dan scheurtjes ontstaan in de wang van de band. In ergere gevallen kun je zelfs het karkas door de band heen gaan zien en dit is absoluut gevaarlijk! Je banden regelmatig inspuiten met een onderhoudsmiddel voorkomt uitdroging.
uitgedroogde-autobanden.jpg
PROFIEL VAN JE BANDEN
Controleer het profiel van uw banden regelmatig en ontdek wanneer een band vervangen moet worden. Alle banden van personen-, bestel- en vrachtwagens hebben slijtage indicatoren die in het bandenprofiel zijn verwerkt. Deze indicatoren zijn op verschillende plaatsen in de band op de bodem van de profielgroeven aangebracht. Wanneer zichtbaar wordt dat de indicatoren opgaan in het omliggende profiel van de band, is het tijd om deze te vervangen.
Wanneer het profiel van je banden slechts op één of twee plaatsen verslijt, kan dat betekenen dat de band niet de juiste spanning heeft.

CUPPEN OF DEUKEN IN HET PROFIEL DUIDT OP VERSLETEN ONDERDELEN.
Het cuppen van banden (ook wel schulpen genoemd) komt het meest voor bij de voorbanden, hoewel achterbanden ook kunnen cuppen. Het kan betekenen dat de wielen niet in balans zijn, of dat er slijtage is aan de wielophanging of stuursysteem.

ZAAGTAND RANDEN ZIJN EEN TEKEN VAN SLECHTE UITLIJNING.
Hebben de zijkanten van het profiel het uiterlijk van een zaagtand of vogelveer? Dit wordt veroorzaakt door het verkeerd in aanraking komen met het wegdek. De oplossing is aanpassing van de uitlijning. De juiste diepte van het profiel van uw banden is van belang voor de prestaties van de band. Als u bemerkt dat de grip op een natte weg vermindert, kan er te weinig profiel op uw band aanwezig zijn. Als de profieldiepte minder is dan 1,6 millimeter, moet de band vervangen worden.

SLIJTAGE IN HET MIDDEN WORDT VEROORZAAKT DOOR TE HOGE BANDENSPANNING.
Als een band te hard is opgepompt, draagt het midden van de band de zwaarste last en slijt die dus sneller dan de zijkanten. Ongelijkmatige slijtage verkort de levensduur van de band. Controleer de bandenspanning regelmatig. Eenzijdige slijtage kan ook komen door een verkeerde uitlijning of een mechanisch probleem.

SLIJTAGE OP BEIDE SCHOUDERS DUIDT OP TE LAGE BANDENSPANNING
Als uw band er zo uitziet, dan zou hij een te lage bandenspanning kunnen hebben. Te lage bandenspanning verkort de levensduur van de band door verhoogde slijtage aan de zijden van het profiel (ook wel schouders genoemd). Het zorgt ook voor extra warmte, die de duurzaamheid beperkt. Tot slot zorgt het ook voor een hoger brandstofverbruik als gevolg van een hogere rolweerstand (zachte banden laten uw motor harder werken). Eenzijdige slijtage kan ook komen door een verkeerde uitlijning of een mechanisch probleem.

CONTROLEREN VAN HET BANDENPROFIEL
Het loopvlak is het enige deel van de band dat zorgt voor grip op de weg. De profieldiepte van het loopvlak is van kapitaal belang voor de veiligheid. De profieldiepte geeft de staat van de band aan. Rijden met een versleten band verhoogt de kans op een lekke band en aquaplaning, vermindert het rijvermogen in winterse omstandigheden en zorgt voor een langere remweg. Een beperkte profieldiepte in de winter heeft een nadelige invloed op de grip en de controle van het voertuig. Bestuurders die rijden met banden met minder profieldiepte dan de wettelijke limiet, riskeren bovendien een boete.

Om de profieldiepte te controleren, moet je goed zicht hebben op de banden.
Parkeer het voertuig op een vlakke en regelmatige ondergrond.
Zorg dat de handrem aangetrokken is.
Draai het stuur 45° naar rechts of naar links om een duidelijk zicht te krijgen op de te inspecteren band.
Vervolgens kun je de profieldiepte en de staat van de band controleren. Schatten is niet voldoende! Meet de profieldiepte met een makkelijk te gebruiken profieldieptemeter. De banden moeten een profieldiepte hebben van minstens 1,6 mm over hun hele omtrek en op het bandgedeelte dat drie vierde van de breedte van de band beslaat. Controleer de profieldiepte steeds op verschillende plaatsen. Alle banden zijn voorzien van slijtage-indicatoren in hun hoofdgroeven. Als het profiel tot op deze slijtage-indicator versleten is, is de wettelijke limiet bereikt en moet de band worden vervangen. Vraag gerust om advies bij je bandenspecialist.

KAPOT KARKAS, LEVENSGEVAARLIJK!
Wanneer je een keer flink door een kuil gaat of een stoeprand raakt, kan het karkas van je band onherstelbaar beschadigd raken. Het karkas zorgt voor de stevigheid van de band en dat deze onder alle omstandigheden zijn vorm houdt. Wanneer dit karkas beschadigd raakt kan dit voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Wanneer het karkas van een band beschadigd is, is dit te zien aan de vorm van de band. De band zal een bult of een kuil hebben, dit kan in de wang zitten, maar ook in het loopvlak. Goed controleren dus en bij twijfel vervangen. Je wilt met banden geen risico’s nemen.
bable-opona.jpg
En vergeet je reserveband niet te controleren.
Gebruikersavatar
KeesH
Berichten: 396
Lid geworden op: 26 nov 2017, 17:04
Locatie: Roosendaal

Re: Banden van je klassieker

Bericht door KeesH »

De uiterste datum van houdbaarheid.

Klassieker liefhebbers zijn zuinig op hun trots. Maar niet altijd even consequent. Uit een recent verzekeringsonderzoek bleek maar liefst 37, 9 % op banden bleef rijden ‘zolang het profiel voldoende was’. Ongeacht de leeftijd van die banden.

Banden worden zo gemaakt dat ze gedurende hun gehele levensduur zo constant mogelijke eigenschappen hebben. Maar iedere band veroudert, ook tijdens het opgeslagen zijn.

Door verschillende rubbermengsels, profielen en constructies verloopt het verouderen bij ieder type band weer anders. De bandenfabrikanten voegen ingrediënten aan een band toe die dit proces vertragen. Als een band vakkundig opgeslagen is dan behoudt hij tot 5 jaar nog 100 % prestatievermogen en geldt dan nog als nieuw. De maximale opslag leeftijd ligt bij 10 jaar. Daarna zou een band niet meer gemonteerd en gebruikt mogen worden.

De chemische componenten die banden soepel houden en zorgen voor grip op het wegdek, hebben de eigenschap na verloop van tijd steeds verder te uit te dampen. In de praktijk let men bij een APK keuring alleen op de diepte van het profiel. Ondertussen nemen ouderdomseffecten als een langere remweg, afloopcomfort en slipgevoeligheid steeds meer toe. Zelfs ruim voordat er ‘droogtescheurtjes in de bandflanken zitten.

Banden vanaf 8 jaar en ouder verliezen grip. Daarmee zijn ze, zeker voor krachtiger klassiekers, gevaarlijk in gebruik.

Realiseer ook dat de reserveband wel eens jarenlang in de auto kan hebben gelegen. Gebruik deze dan ook alleen voor noodgevallen. Check deze eerst op droogtescheurtjes!

Ga voor de grap eens naar uw klassieker en maak een knieval voor hem. Check of de ‘uiterste datum van houdbaarheid’ van de banden niet verlopen is. Als dat zo is, dan is uw klassieker feitelijk niet meer verkersveilig. En boft u dat bij voorbeeld Vredestein een serie perfecte moderne banden met klassieke looks levert. Zo heeft u dan het beste van twee werelden.
Han
Berichten: 98
Lid geworden op: 14 jan 2018, 13:10

Re: Banden van je klassieker

Bericht door Han »

Kees, mooie informatie.

Zo had ik op de Peugeot 206 nieuwe Michelin Energie savers laten monteren en die werden na 6 jaar afgekeurd vanwege droogtescheurtjes, maar hadden nog wel 90% profiel. De auto stond buiten maar onder de carport dus de zon scheen niet direct op het rubber.

De Jaguar heeft Pirelli P5 banden en die heb ik er volgens mij in 1996 onder laten hangen. Het profiel is zeker 90% en de DOT code is XNYT XXAD 475, wat volgens mij zegt dat ze in week 47 van 1995 zijn gefabriceerd.
De jag staat altijd binnen in het donker en als de toegansdeur open staat kan de zon schijnen op de linker voorband, maar die heb ik afgedekt. Er zijn geen zichtbare droogtescheurtjes en het rubber voelt soepel.

Ik ben dan ook niet van plan om er nieuwe op te zetten.

Maar het kan nog veel gekker: de Norton die ik een paar jaar geleden terug vond in onderdelen en welke ik heb gerestaureerd heeft de banden die er op zaten toen ik hem kocht in 1966. Die moeten dus meer dan 50 jaar oud zijn. Er zijn geen droogtescheurtjes en het rubber van het loopvlak is net zo zacht als de nieuwe banden van mijn Honda Supermagna.

Ik rijd heel af en toe met de Norton en hij gaat nog net zo strak door bochten als 50 jaar geleden en heeft geen neiging tot kwispelen, zoals motoren met harde banden wel plegen te doen en dat doen ze niet vanwege blijdschap.

Ik denk dat het rubber geheel anders is van samenstelling dan de moderne band. Die Michelin ES was wel een dieptepunt voor me, heerlijke band hoor, lekker stil en prima grip, maar dat rubber ging net zo hard als een condoom. Nu zitten er Vredestijn banden onder en dat rijdt ook prima.
haddock
Berichten: 92
Lid geworden op: 20 dec 2017, 11:31

Re: Banden van je klassieker

Bericht door haddock »

Maar Han toch, 'n Norton op kale velgen ligt nog steeds als 'n rots!


Dederoadholdermissende
Gebruikersavatar
KeesH
Berichten: 396
Lid geworden op: 26 nov 2017, 17:04
Locatie: Roosendaal

Re: Banden van je klassieker

Bericht door KeesH »

Zolang de droogtescheuren niet diep genoeg zijn dat het canvas zichtbaar is, mag een band op een auto oneindig oud zijn.

Wel mogen banden maar 5 (of 6?) jaar oud zijn en nog als "nieuw" verkocht worden.
Ik heb voor mijn XJS nieuwe gekocht en die zijn van januari 2017, daar heb ik geen moeite mee. Wel worden ze meestal goedkoper aangeboden.
Als je altijd zelf met de auto hebt gereden weet je wat er met de banden in het verleden is gebeurd. Dan is het aan jezelf om te bepalen wat je er mee doet.
Ik zou zelf het risico niet willen lopen op een klapband. De band is het enige contact met de weg(± oppervlakte A4tje) en daar ga ik niet op bezuinigen, net als de ophanging, schokbrekers en de remmen.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn uitwendige oorzaken voor een klapband veel minder aan de orde. Een spijker of een stuk glas gaan niet zo gemakkelijk door een band heen, maar een stoeprand kan nog wel veel schade verrichten. Zorg er voor dat je daarom altijd voorzichtig over hobbels, stoepranden en verkeersdrempels heen rijdt.

Door ouderdom is de kans op een klapband groter door slijtage. Banden ouder dan 6 jaar kunnen daarom het beste zo snel mogelijk vervangen worden. Uit onderzoek van branchevereniging VACO is zelfs gebleken dat maar liefst 40% van de personenauto's rondrijd met minstens 1 versleten band of een andere vorm van schade. Koordlagen kunnen losraken, het loopvlak kan scheuren en er kunnen scheurtjes ontstaat. Check daarom regelmatig de gesteldheid van je banden op slijtage.
Han
Berichten: 98
Lid geworden op: 14 jan 2018, 13:10

Re: Banden van je klassieker

Bericht door Han »

haddock schreef: 01 jun 2018, 20:39 Maar Han toch, 'n Norton op kale velgen ligt nog steeds als 'n rots!


Dederoadholdermissende
Bertus, ik heb die oude banden echt goed geinspecteerd, ook aan de binnenkant en het verbaast me dat ze na ruim 50 jaar nog zo goed zijn en dat merk ik ook met het rijden. De Honda heeft veel meer vermogen en als je daarmee in zijn tweede flink gaat gassen in een bocht wordt hij blij en gaat kwispelen. Ik zoek wel eens de grenzen en ik heb met die oude Norton niet het gevoel dat de banden oud zijn.

Nieuwe kopen is voor mij geen enkel probleem, maar ik zie nog geen noodzaak.
Plaats reactie

Terug naar “Klassiekers, weetjes en feitjes”